Германските фермери отново излязоха на протест в понеделник, отбелязвайки кулминацията на едноседмичните национални демонстрации. 

Още по темата: Очакват ли се протести на фермери у нас?


Седмицата на протести беше предизвикана от правителствените планове за намаляване на данъчните облекчения на земеделските производители както за селскостопанския дизел, така и за годишния данък върху превозните средства.
Повече от 100 000 трактора бяха по улиците през седмицата на протести и почти всеки фермер взе участие в протестите“, каза президентът на Немската фермерска асоциация (DBV ) Йоахим Руквид.

Той заяви, че този протест е за бъдещето на селските райони, младите фермери и за осигуряването на доставки на местно произведена храна.

Немското правителство наскоро оттегли плана си за прекратяване на освобождаването от данък върху превозните средства за фермерите, но се придържа към намаляване на облекчението за селскостопански дизел, което според фермерската асоциация ще струва на фермерите 440 милиона евро годишно.

Протестът беше подкрепен от група, представляваща превозвачи, търговци от различни сектори и голяма част от обществеността.

„Без стабилни селски райони и без селско стопанство няма бъдеще“, каза Руквид и приветства германския федерален министър на финансите Кристиан Линднер, който говори пред протестиращите. 
Демонстрантите посрещнаха федералния министър на финансите Кристиан Линднер с подсвирквания и викове "Махайте се!". Той поздрави фермерите с "Чувам ви!"

Линднер защити предложеното постепенно премахване на данъчните облекчения за земеделски дизел за фермерите през следващите няколко години и каза, че „не може да обещае“ повече правителствена подкрепа.
„Фермерите се подкрепят от ЕС и германското правителство с 9 милиарда евро всяка година“, каза той и добави, че протестите „вече са успешни“, тъй като освобождаването от данък върху превозните средства ще остане.

Междувременно полските фермери се присъединиха към протеста и подкрепиха германците по време на едноседмичните демонстрации. Както посочи полската страна, въпросът вече не е свързан с вътрешни проблеми във всяка страна, а с бъдещето на селското стопанство в ЕС.
Протести на земеделските производители има и в съседна Румъния.