Възстановяването на цените на пшеницата беше краткотрайно . В петък на европейската борса MATIF житото поевтиня с 2 евро до 230 евро/т по време на текущата търговия.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024?

 

Преди това през седмицата бяхме свидетели на известно движение нагоре при котировките на двата основни зърнени контракта по световните борсови пазари. Причината беше по-сериозното поскъпване при американската пшеница, дължащо се на покупките от Китай, и това повишение се отрази на контрактите и на другите борси, съобщават от Софийската стокова борса. Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго ескалира с цели 26 долара до 276 долара/тон. Франция добави 9 евро до 232 евро/тон, Украйна също се придвижи нагоре с плюс 5 долара до 200.00 долара/тон, а и Русия не изостана с плюс 7 долара до 237 долара/тон.

В петък цените на царевицата също бяха надолу с 2 евро до 200 евро за тон преди да излезе декемврийският доклад на USDA. Рапицата, от друга страна, леко поскъпва до 442 евро за тон. 

Наскоро Египет купи големи количества пшеница. След първоначалното закупуване на 180 000 тона в началото на минарата седмица, държавният орган за внос GASC вече е закупил още 420 000 тона пшеница от Русия. Цената е 265 долара за тон. 
„От страна на продавача тази сделка е още един успех за руската пшеница и една възможност по-малко за износ на европейска стока“, казват анализаторите на Agritel, цитирани от agrarheute.com.
Търговците също съобщават, че ливанското правителство е закупило около 30 000 тона мелничарска пшеница от Украйна в търг тази седмица. Твърди се, че покупката на пшеница със съдържание на протеин от 11,5% е била извършена за около 253 долара/тон. 

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ през ноември донесе сделки за царевица незабавна доставка DAP на 300 лв./тон, но миналата седмица имаше само предлагане от място на 370 лв./тон. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, също доставка DAP, тези за фуражна пшеница са на 390 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се предлага на 740 лв./тон, но търсене липсваше. Всички цени са без ДДС.