Близо 239 000 лв. е бюджетът по подмярка 4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“, по която МИГ „Тервел – Крушари“ обяви втори прием. С тези средства ще бъдат подпомогнати физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро-, малки или средни предприятия. Важно условие е стопанството да не е по-малко от левовата равностойност на 8000 евро, измерено в стандартен производствен обем.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Юридическите лица е необходимо да докажат доход от земеделска дейност и/или подпомагане по Схемата за единно плащане на площ. Ако кандидатите са регистрирани до една година преди кандидатстването и планират проекти с инвестиции в секторите „Животновъдство”, „Плодове и зеленчуци”, „Етерично-маслени и медицински култури“ и „Технически култури”, няма да се прилагат критериите за минимален СПО от 8000 евро и доказване на доход от земеделска дейност.

Друго важно изискване е бенефициентите да имат седалище или съответно постоянен адрес на територията на МИГ „Тервел – Крушари“. Освен това те трябва да осъществят дейностите по проекта на територията двете общини.

Минималният праг на безвъзмездната финансова помощ за едно проектно предложение е 2 000 лв., а максималният - 96 000 лв. Подпомагането е от 40 % до 60 % от общите допустими разходи по проекта.

Финансовата подкрепа по мярката е насочена към закупуване, строителство или обновяване на сграда и земя. Земеделските стопани могат да инвестират още в нови машини, съоръжения и оборудване. Те могат да създадат трайни насаждения и полета с етерично-маслени култури, включително и десертни лозя. 

Пчеларите от региона на общините Тервел и Крушари също имат възможност да получат подпомагане по подмярката. Средствата могат да се инвестират в оборудване за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждането на пчели-майки. Могат да се закупят специализирани земеделски транспортни средства - камиони, хладилни превозни средства за транспортиране на продукция, съоръжения и оборудване за напояване в стопанствата като резервоари, сондажи, системи за капково напояване. Производителите ще могат да съфинансират разходите за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери, консултантски услуги и др. 

Проектните предложения трябва да бъдат подадени до 17,30 ч. на 14 март 2022 г. по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).