Има сигнали, че от 2018-а година насам има протоколи за одобрени проекти от Местните инициативни групи (МИГ) и те още се разглеждат като се чака одобрение от Държавен фонд “Земеделие”(ДФЗ). 
Заради това закъснение много от бенефициентите са се отказали от проектите. Което пък означава и риск от евентуална загуба на средства. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Част от тези проекти за по подмярка 4.1 и са за малка земеделска техника и те не са на същата цена, каквато е била тогава. Какви са действията от страна на ДФЗ? Това бе попитан земеделският министър Иван Иванов по време на блиц контрол на комисията по земеделие в Народното събрание. 

“Има забавяне. ДФЗ оттук нататък не може да си позволява да държи проекти на бюрото. Говорили сме максимално бързо да започне да се работи в тази посока и да се оптимизира максимално работата”, каза Иванов и добави, че подходът за работа със самите мигове е отделна тема, защото комуникацията с органите, които отговорят за това трябва да се подобри. 

“Надявам се с новия програмен период всички тези забележки, които са констатирани през годините да бъдат отстранени, за да няма риск от загуба на средства”, посочи министърът. 

На заседанието присъства и изпълнителният директор на ДФЗ Борис Михайлов

“Ние заварихме 2166 забавени проекта. Към момента те са почти оправени”, каза той пред депутатите той и уточни, че проектите са забавяне за 4-5 години. 

От тези забавени проекти, 500 са били на МИГ-ове, поясни зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Боряна Алексова. 

“Същевременно по текущи процедури постъпваха нови проекти. В края на месец октомври приключихме обработката на всички забавени процедури, защото за да се одобри проект първо трябва да се одобри дали комисията в МИГ-а е работила правилно. Чак тогава се пристъпва към обработка на самите проекти. 

Констатирахме, че има забавяне и в самия процес на подписване на договорите - той отнемаше по месец и половина, два, според нашите анализи”, съобщи Алексова като допълни, че процедурата за подписване е изцяло променена и в момента отнема не повече от две седмици. 

Ще има ли персонални промени в състава на фонда?
“Неминуемо в ръководствата на ДФЗ ще има промени и те вече са тръгнали в областните структури, като целта им е оптимизиране работата на тези структури”, каза министър Иванов като целта, по думите му, е в края на програмния период да няма загубени средства.