Ако все още се чудите дали да кандидатствате по отворените приеми по подмерки 6.1 за млади стопани, 6.3 за малки стопанства и 4.2 за преработка, разполагате с още около месец, за да реагирате. Междувременно Министерството на земеделието публикува разяснения на въпроси, зададени от кандидатите.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Проектни предложени по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани" от ПРСР продължава до 28 февруари. Тук може да откриете отговорите на 13 запитвания на фермери, решили да се пробват. 

Част от тях засягат допустимите инвестиции, които попадат в обхвата на иновативни за стопанството технологии. Тук се споменава закупуването на фреза, соларен електропастир, електронна везна за кошери, полуавтоматична разпечатваща машина за нуждите на стопанството. Прочетете още колко време назад се гледа първата регистрация като земеделски производител.

Приемът по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ тече до 2 март. Общо 19 кандидати са писали на експертите на ресорното министерство за разяснения. Пчелар пита например дали е задължително целогодишното осигуряването като земеделски производител, а стопанин иска да знае счита ли се удостоверение за регистрация на животновъден обект по чл. 137 от ЗВД за документ за собственост и/или за ползване.

Проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ се приемат до 25 феруари. Тук списъкът от въпроси е най-дълъг – почти 80, като първият е още от 15 октомври 2021 г.  

Научете допустимо ли е проектното предложение да бъде само за инвестиции за производство на енергия от ВЕИ за преработка на продукти; може ли да се закупи автономна фотоволтаична (соларна) система при енергия от ВЕИ при наличие на електропреносна мрежа; може ли да се инвестира в автоматизирана система за производство и захранване с пара на процесите по бланширане и стерилизация при производство на консерви от зеленчуци, и др.