За втора поредна година ще се проведе национален събор на овцевъдите в България. Събитието  ще протече в рамките на няколко дни - от 24 до 26 май в местността на Петропавловския манастир край Лясковец.

Организаторите подчертават, че мястото на провеждане не е избрано случайно, тъй като Велико Търново е своеобразен център на страната и е удобна дестинация от всички краища на България.

Освен с мащаба си, съборът впечатлява и с атрактивна празнична програма. Тя включва състезания, изложби, фолклорни прояви и демонстрации. Сред акцентите в програмата са демонстрация по майсторска стрижба на овце – Австралийски стил, състезание по майсторско обезкостяване на агнета с водещ Ути Бъчваров, разходки с файтон и карета, и нестинарско шоу с гост изпълнител.

Посетителите на събора ще имат възможност и да видят най-големите и изявени коне – тежковози на България, които ще теглят тежки товари и трактори.

Една от основните атракции ще е най-голямата фермерска трапеза, която ще събере около 3000 фермера. Те ще опитат агнешка яхния с лук и курбан чорба, сготвени от Ути Бъчваров.

За второто издание на събора, организаторите обявяват и национален фолклорен конкурс, озаглавен “Заблеяло ми агънце”. Той ще бъде в три части, като в него могат да участват всички ансамбли, любителски и професионални фолклорни формации към читалища и учебни заведения от цялата страна. Категориите, в които участниците ще се състезават са: сценичен танц - изпълнение с тематична насоченост, надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти, и надпяване, като в тази част ще вземат участие само деца и юноши в неравностойно положение.  

В рамките на събитието ще бъдат представени животни от редица видове и породи. С животни ще участват Националното сдружение на плевенската черноглава овца, Националната асоциация по козевъдство и Националната асоциация по коневъдство.

На събора ще има и международно участие – румънски фермерски асоциации ще участват със свои породи животни – овце и кози. Те ще представят млечни продукти и хляб собствено производство. Ще присъстват също и животновъди от Молдова и Македония.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) със съдействието на Министерство на земеделието и храните.

 
ПРОГРАМА 

24 май 2013 /петък/

11,00 - Откриване на Събора и приветствия от официалните лица, Тържествен водосвет
11,30 – 12,00 - Калоферски сюити в изпълнение на Калоферските гайдари и кукерски танци
12,00 - Откриване на музейни експозиции на Национален земеделски музей - гр. София, Етнографски институт с музей към БАН, РИМ - гр.Шумен, Исторически музей- гр. Велинград, Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България
12,30- 13,00 -Изпълнение на характерни песни, танци и обичаи, Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България, Ансамбъл „Родолюбие” от гр. Тараклия, Молдова, Фолклорен ансамбъл, Румъния
13,00 -Откриване на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“
13,30 - Демонстрация по майсторска стрижба на овце – Австралийски стил
14,00-14,30 - Състезание по ръчна стрижба на овце
14,30-15,00 - Състезание по доене на овце и кози
15,00 - ХХХ Национална изложба на каракачанското куче
15,00- Изложба на българско овчарско куче
15,00 - Национално изложение по коневъдство, Национално изложение на Плевенска черноглава овца, Национално изложение по козевъдство
16,00 - Изпълнение на Музикален колеж "Щ.Няга"
гр.Кишинев, филиал с.Твърдица, Молдова

25 май 2013 / събота/

10,00-18,00 - Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“
11,00 - Състезание по теглене на товари от най-големите коне тежковози в България
11,00 - Състезание по майсторско обезкостяване на агнета с водещ Ути Бъчваров
11.00-14,00 - Ути Бъчваров ще готви агнешко с лук и курбан чорба
14,00 - Изпълнение на фолклорна група на Армъните „Кънтиклу Носту“ от гр. Ракитово и гр. Велинград
15,00 - Демонстрация на производство на сирене в мини мандра
15,30 - Поздрав от Македония – песни и танци Ансамбъл „Тошка”, гр. Щип, Македония
19,30-23,30 - Нестинарско шоу с гост изпълнител

26 май 2013 / неделя/

11.00 - Аукцион на овце, кочове, агнета и кученца
11,00 - Конкурс за най-добро сирене и кашкавал
11,30 - Награждаване на изложителите в Събора
11.00 - Награждаване на лауретите в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“
14,00- Хороводна програма с оркестър „Канарите“
 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!