Увеличеният внос на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и поставя в риск българските животновъди, както и поскъпването на фуражите, са основните причини, поради които министър Кирил Вътев е поискал допълнителна държавна помощ за животновъдния сектор. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Проблемът е представен на последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, който се проведе във вторник в Брюксел. По време на дискусията за селскостопанските пазари българският агроминистър е посочил пред колегите си, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация при търговията със земеделски продукти и да подобрим коридорите на солидарност.

Очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона от миналата година, вследствие на евтиния внос на слънчогледово семе и нерафинирано масло също са били акцент в неговото изказване, става ясно от прессъобщение от Министерството на земеделието.

На този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчогледово семе, при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Във връзка с коридорите на солидарност, Вътев уточнява, че са необходими действия, които да улеснят транзита.

„Ние сме длъжни да защитим нашите производители“, подчерта министърът на земеделието и храните.

В Брюксел се проведе и среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.