По време на посещението на министър Кирил Вътев в Брюксел, със съдействието на вицепремиера Мария Габриел, е организирана среща с Микаел Хагер, началник на кабинета на вицепрезидента на ЕК и комисар по търговия Валдис Домбровскис, във връзка с проблемите на пазара, свързани с вноса от Украйна, съобщиха от аграрното министерство. 

Нова възможност: Качват украинското зърно на влак до гръцките пристанища

Българският министър е запознал Микаел Хагер със  специфичните проблеми, които създава у нас засиленият внос в резултат на агресията в Украйна. Посочени са затрудненията и притесненията, свързани с прекомерния внос на нерафинираното слънчогледово олио, сухо мляко и пчелен мед, след въвеждане на ограничителните мерки за четири продукта - пшеница, царевица, рапично и слънчогледово семе.

Коментирана е неблагоприятната перспектива пред българското селско стопанство, ако бъде освободен вносът на слънчогледово семе след 15 септември, когато изтича забраната на ЕС за четирите продукта. България ще има сериозен проблем след прибиране на реколтата от слънчоглед, сочат изчисленията, посочени от нашия министър. 

 

Най-важните проблеми  в момента, по които следва да се търсят решения, са: 
  • капацитетът за съхранение и възможностите за преработка;
  • подкрепа за инфраструктура, която да може да поеме силно интензивния сухопътен трафик през страната с тежки камиони.

 

Поставен е въпросът и за дъмпинговия внос на сухо мляко от Украйна. Министър Вътев обърна внимание на факта, че стандартите, по които се произвежда в Украйна, не отговарят на стандартите в ЕС и това създава нелоялна конкуренция за българските земеделски производители.

Началникът на кабинета на комисар Домбровскис е  предложи в началото на август ЕК да организира експертна техническа среща на петте най-засегнати държави - България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния  с  участието на Украйна и да бъдат обсъдени всички налични данни за производството, складовите наличности, възможностите  на инфраструктурата за транзит, преработвателните мощности, както и последните развития в Украйна.