За последните 5 години този пазар забележимо се промени, казва Грег Рение, президент на Rennier Associates Inc, компания, която следи тенденциите в областта на здравето на птиците, пише изданието EMEAT.

Какво не знаят пчеларите за пробиотиците?

През следващите 5 години производството на пилешко месо без антибиотици може да достигне 60%, след което за известен период от време ще се стабилизира на това ниво.

Част от птицевъдите ще продължат да използват антибиотици, прогнозира Грег Рение, имайки предвид клас антибиотици с предписание от ветеринар, който се използва в борбата с кокцидиоза, основно чревно заболяване при домашните птици.

Освен това антибиотици ще се използват за профилактика срещу некротичен ентерит. Тези две болести никога няма да изчезнат, пояснява експертът.

През последните 5 години, от началото на формирането на тенденцията за отглеждане на птици без антибиотици, производителите на бройлери в САЩ все повече се сблъскват с необходимостта от лечение и профилактика на тези болести, допълва Грег Рение.

Засега алтернативните на антибиотиците препарати не гарантираха последователен контрол над некротичния ентерит. Съществуват обаче надеждни варианти за лечение на кокцидиоза.

В САЩ все по-широко се използват ваксини срещу кокцидиоза в птицевъдния сектор. През 2018 г. 36% от бройлерите в страната са били ваксинирани срещу болестта.

Докато все повече птици се отглеждат без антибиотици, нараства смъртността сред пиленцата. За последните няколко години тя е скочила двойно. Ветеринарите свързват тенденцията с понижаването на употребата на антибиотици през инкубационния период. Само 16% от птиците получават антибиотици през инкубационния период. През 2013 г. този показател е бил 90%.

Понастоящем половината от бройлерите, произвеждани в САЩ, все още получават антибиотик – като профилактика, за контролиране или лечение на болест.