Опасенията, че задкулисна опозиция срещу политиките за устойчиви храни излага на опасност редица предложения, които трябва да бъдат представени до септември тази година, провокира група от 286 граждански организации да настоява Европейската комисия да изпълни плановете си за законодателство за по-устойчива хранителна система. Според тях този ход е необходим предвид политическата съпротива, която заплашва да провали създаването на закон на ЕС за устойчива хранителна система, съобщава Food Navigator.

В следващите 5 години: Европа е готова да раздаде 264 млрд. евро на фермерите

В отворено писмо до президента на ЕК Урсула фон дер Лайен организациите посочват, че “някои заинтересовани страни и политици използват настоящия геополитически контекст, за да отслабят стратегията „От фермата до трапезата””.

Предоставянето на правна рамка на стратегията би било „ключово политическо постижение“ и „важно наследство“ за настоящата комисия. Изключително важно е, добавят те, да се предприемат действия за устойчивост на хранителната система, ако ЕС иска да изпълни международните си ангажименти и целите на европейската Зелена сделка.

Отвореното писмо се радва на широка подкрепа от профсъюзи до екологични организации и здравни кампании от всички краища на Европа.

Според Джулия Риедо от WWF, отговаряща за сектор земеделие и политика за устойчиви храни, това е показател, че “хората се нуждаят от този закон“.

Подписалите документа правят връзката между здравето на хората и планетата и твърдят, че достъпът до устойчива и здравословна храна е критичен резултат от регулирането на устойчивостта на хранителната система.

От WWF допълват, че към днешна дата хранителните системи са отговорни за 34% от глобалните парникови емисии, както и за смъртта на един от петима европейци, тъй като се хранят нездравословно.

„Начинът, по който произвеждаме и консумираме храна, вреди на нашето здраве и влошава околната среда до ниво, което не можем да си позволим – наистина, това вече оказва влияние върху производствения капацитет на Европа. Трябва да направим нашите хранителни системи по-устойчиви и трябва да го направим сега“, призовава Риедо.

Ще навреди ли “От фермата до трапезата” на продоволствената сигурност?

Преди две години ЕК обяви, че в края на 2023 г. ще има ключова законодателна рамка на ЕС за устойчиви хранителни системи. Тя ще бъде  част от стратегията “От фермата до трапезата” и цели определяне на ясен път за всички участници по веригата на доставката на храни.

Въпреки това, според скорошен доклад на POLITICO, цитиращ вътрешни документи на ЕК, много от най-амбициозните реформи вероятно ще бъдат забавени или напълно блокирани от политически битки между фермери, служители на ЕС и национални правителства.

Руската инвазия в Украйна и енергийната криза бяха възприети от критиците на “От фермата до трапезата” като доказателство, че ЕС трябва да постави продоволствената сигурност и конкурентоспособността на своето производство в центъра на своята хранителна и селскостопанска политика. Това предизвиква отпор срещу някои планове, като например намаляване на количеството използвани пестициди.

В отговор европейски земеделски организации като COPA-COGECA призоваха за по-силна европейска селскостопанска политика, която ще защити производителите и потребителите в блока от подобни сътресения.

На свой ред WWF отбелязва, че някои заинтересовани страни и политици се възползват от настоящия геополитически контекст и всяват страх за предполагаеми рискове за продоволствената сигурност на Европа, за да отслабят стратегията “От фермата до трапезата”, което може да попречи на приемането на рамковия закон.

Затова в отворено писмо организациите настояват, че защитата на околната среда сама по себе си не е заплаха за продоволствената сигурност. Те твърдят, че укрепването на екологичната и социалната устойчивост ще повиши устойчивостта и сигурността на нашата хранителна система към външни шокове.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Войчеховски иска да ограничи вноса на селскостопански продукти от Украйна

Проучване: Биоземеделието спестява милиарди, но реколтата е неудовлетворителна

ЕК прие строги ограничения за някои пестициди, за да защити опрашителите