По време на предизборната кампания в Полша eврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски се изказа в полза на ограничаване на безмитния внос на някои селскостопански продукти от Украйна. Думите му обаче не намират подкрепа в Брюксел, съобщи Politico.

България пита, Брюксел отговаря: Кога субсидиите ще бъдат изравнени?

По този начин Войчеховски ясно се обяви срещу официалната позиция на Европейската комисия за активна подкрепа на Украйна в защитата й срещу руската инвазия чрез улесняване на вноса на вътрешния пазар. Според изданието еврокомисарят е казал във видеообръщение към членовете на полския парламент, че ще подкрепи въвеждането на ограничения върху вноса.

Същевременно ЕК, потърсена за коментар, обяви, че е решена да продължи да подкрепя Украйна в това трудно време посредством мерки за либерализация на търговията. За момента не може да се получи яснота по въпроса за кои точно селскостопански продукти Войчеховски иска регулиран внос.

Поглеждайки статистиката за вноса на ЕК, става ясно при кои култури има изключителен ръст на вноса. Сред тях например са царевицата и птичето месо. Вносът на царевица от Украйна на вътрешния пазар от юли до октомври 2022 г. вече е достигнал 3,75 милиона тона. Това съответства на утрояване в сравнение със същия период на предходната година.

В същото време вносът на слънчоглед нараства от 22 048 т на 779 460 т. Вносът на рапица остава почти стабилен на 1,4 млн. тона. От януари до октомври в ЕС са внесени 114 774 тона домашни птици от Украйна, в сравнение с едва 86 007 тона през цялата предходна година.

Допълнителните количества навлизат на пазара на ЕС, особено в районите в близост до границата в Полша, Румъния и България. Фермерите в тези региони страдат от ценовия натиск, причинен от високото предлагане. Войчеховски приема тези опасения сериозно.

Парламентарните избори в Полша ще се проведат през есента на 2023 г. Войчеховски е член на управляващата дяснопопулистка Партия на правото и справедливостта (PiS), която има много поддръжници сред селското население.

С позицията си еврокомисарят по земеделието изглежда изолиран от общото становище в Европейската комисия. Като член на противоречивата дясна популистка партия PiS, политикът трудно намира подкрепа за позициите си в колегията. Дори по-нататъшното развитие на общата селскостопанска политика (ОСП), всъщност основната компетентност на комисаря по земеделието, беше оформено много по-силно от заместник-председателя на Европейската комисия и холандския социалдемократ Франс Тимерманс.

Сега дори пресслужбата на Войчеховски не подкрепя тезите, които той застъпва в Полша.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Кабурова с награда за млад фермер на Европа

Производители питат: На базата на какви анализи и данни се разписват бюджети и ставки?

Инфлацията расте, ставките падат - защо така!?