Времето в Северозападна България се задържа за около 2 седмици топло и сухо и това според овощари е благоприятен момент да направят второ зимно пръскане.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

„Както природата е благосклонна в момента, просто трябва да издебна един тих, ама наистина тих безветрен ден, за да мога да напръскам. Много е важно да не духа, защото при това пръскане с бордолезов разтвор трябва да се наръсят обилно цялата корона и ствола. Няма значение, че понякога нощните температури са малко под нулата. Важното е самото пръскане да го направя при поне 5 градуса над нея и да остане време да засъхне и затова винаги го правя малко преди обяд“, разказва Светлин Иванов, който отглежда овощни дървета от 12 години.

Тази година той се кани да добави обаче и препарат против акари или някакво подобно масло. Обсъждали с негов по-възрастен колега, който го посъветвал да го направи точно по това време на годината. Когато пъпките набъбнат чувствително отново ще повтори пръскането с медни препарати.

„Искам да ги наръся сега, за да мога да направя навреме следващото. Ако завали, както беше миналата година, ще изпусна момента и ще мина направо на следващо, а никак не ми се иска.

Така или иначе последните 2 години не бяха много добри за нашия бранш в региона. Та то не беше сняг в цъфтеж, то не бяха поройни дъждове, когато трябваше да се пръска,  градушки и ужасна суша от началото на юли почти до края на август. Надявам се тази да е по-добре. Не съм Господ, но поне, каквото зависи от мен, ще го направя“, обяснява Светлин.

Според него второто пръскане на овошките може да реши много проблеми.
Бордолезовият разтвор е най-подходящ в случая, защото при трайно задържалото се топло време и високата влажност на въздуха гъбните инфекции се развиват и разпространяват много бързо и именно това е начинът да ги спре още в самото начало на стопанската година.