Едва 46,9% е наличният воден обем в язовирите, чието основно предназначение е напояването за земеделски нужди. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Търсят къде изтичат язовирите

Общо 4 362,7 млн. кубични метра е водата във всички язовири в страната, независимо от нуждите, за които е определена. Това представлява 61,3% от общия обем на водните резервоари. На 67,2% средно са пълни язовирите, задаволяващи питейни нужди, и на 80,5% тези, предназначени за добив на енергия.

За част от язовирите разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в съответствие с реално използваните води през предходните месеци, с цел акумулиране на обем. За язовирите с нисък обем са ограничени и част от заявките за напояване.

Вода за земеделски нужди през май ще има от язовирите Ястребино - при общо разрешено ползване за годината от 15 млн. кубика, и Тича - при 40 млн. кубика. Нивото на водата в двата водоема беше ниско през миналия месец и затова от тях не бяха предвидени обеми за напояване в пролетния сезон.

Това доведе земеделците, отглеждащи ранни плодове, до критичен момент, в който трябваше да търсят и карат вода с цистерни, за да поливат насажденията си, както Агри.БГ вече писа. След намеса на "Напоителни системи" и Министерството на земеделието проблемът беше разрешен и се намери воден ресурс за поливки.

За осигуряване на напояването в района, който разчита на язовир Тича, се работи по включване на алтернативен водоизточник, в случая - язовир Шумен, съобщават още от МОСВ.

Планираните площи за напояване от него през май са 2 928 дка, засяти с царевица, зеленчуци, малини, ягоди, бостан и трайни насаждения. За поливките и завиряването на напоителната система ще са необходими 2 824 800 кубични метра вода, които ще бъдат осигурени. Продължаващият приток в язовира обаче продължава да е по-малък от разхода и обемите могат да бъдат редуцирани.

Вода за напояване ще има и от други два язовира, които отчетоха критично ниски нива в началото на годината - Дяково и Огоста. Разрешеният обем за ползване за земеделски нужди за годината е 3,3 млн. кубика за Дяково, а заявката на "Напоителни системи" за месец май е за 0,172 млн. кубични метра вода. За целта от Огоста ще бъдат отпуснати 1,60 млн. кубика за цялата година и 0,002 млн. кубика за месец май.

От МОСВ са предвидили воден ресурс за поливки през този месец и от язовирите Панчарево, Кула, Рабиша, Сопот, Горни Дъбник, Бели Лом, Съединение, Георги Трайков, Порой, Ахелой, Жребчево, Малко Шарково, Домлян, Пясъчник, Тополница, Тракиец, Александър Стамболийски, Копринка, Белмекен, Батак, Въча, Розов кладенец.