Открити са 29 нерегламентирани отклонения, чрез които в миналото се е ползвала вода от главен тръбопровод, който отвежда води до язовир „Дяково“. 

На тръни: Язовири на "капка" от пресъхване

Проверката е извършена съвместно от „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция – Благоевград . Те са направени в периода 3–12 февруари.

25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата това ще се случи и с останалите четири. 

Най-много са запечатаните отклонения в дупнишкото село Яхиново – 20. Други две от отклоненията са в село Червен брег, две в село Блатино и едно в село Самораново. 

В хода на проверките не е установено ползване на води от „Дяково“. Нерегламентирани отклонения са по довеждащите и отвеждащите съоръжения на язовира.

Отклоненията водят към частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“ АД, където водоподаването на води за промишлени нужди е преустановено още на 10 януари тази година. 

На 3 февруари е проверен МВЕЦ „Яхиново“. Там е спряна техническата възможност за постъпване на води от язовир „Дяково“, като е пломбирана автоматична клапа преди турбините на миницентралата.

Два дни по-късно обаче е подаден сигнал за незаконно ползване на вода, затова отново е проверена пломбираната клапа. Проверяващите са установили, че няма нарушение и клапата е цяла. 

При една от проверките измервателното устройство е засякло нерегламентирано ползване на вода от язовира от „Автомагистрали Хемус“ АД. От Басейновата дирекция ще предприемат действия да им се потърси административно-наказателна отговорност.

От „Напоителни системи” припомнят, че ежедневни проверки на довеждащите и отвеждащи съоръжения на язовир „Дяково“ продължават. 

От там вече не се подава вода за промишлени нужди, а само за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в градовете Дупница и Кюстендил. Месечният график е одобрен на екоминистерството.
 

Вижте ОЩЕ:

На Северозапад: Снегът връща водата в реките и язовирите

Има ли достатъчно вода за напояване в язовир Тича?

Напоителни системи: Цената на водата няма да се повишава