Язовирите Огоста край Монтана и Върбешки край Мездра са спаднали до критично ниски нива, съобщи бТВ. Нивото на втория по обем в страната изкуствен водоем Огоста е толкова ниско, че е разкрило останките на старите села Живовци и Калиманица, изселени някога заради строежа на язовира. Показали са се дори основите на древна римска вила.

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

Хората от двата района не си спомнят някога язовирите да са спадали толкова. Язовир Върбешки не се използва за напояване на земеделски земи, а малка част от водите на яз. Огоста, който се стопанисва от "Напоителни системи", реално се употребяват за тази цел.

Местни стопани коментираха пред Агри.БГ, че напоителната инфраструктура е компрометирана и изпочупена, и на практика не служи по предназначение.

В района на Монтана сушата мори земеделските производители, както в почти цялата страна. Успяват да се спасят само малките оранжерии, които имат осигурена вода и стопаните с достъп до сонди и близо до реки, разказаха хора от околностите на града.  

Пресъхнали са дори кладенци на 50-100 м дълбочина. От 6-7 месеца не е падал никакъв дъжд със стопанско значение. Прогнозите за реколтата в Монтанско са отчайващи, според местните фермери.

Ако сушата продължи, ще бъде компрометиран и добивът от горски плодове и гъби, на който разчитат много производители в областта. Засега все още не е страшно за тях, но ако до април месец не се възстановят валежите и не се постигне по-висока почвена влажност, рискът от лоша реколта е много голям.

Безводието в страната мъчи земеделците и очакванията за добивите и реколтата на почти всички важни култури са песимистични. Агри.БГ следи темата ТУК.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Земеделец: Сушата е чумата в земеделието

Тежка ситуация с есенниците

На места пшеницата започна да жълтее