Ограничен обем вода ще бъде отпуснат от язовир Тича за напояване за земеделски нужди. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на въпрос на Агри.БГ.

Спряха напояването от язовир Тича, производители бедстват

Както Агри.БГ писа, фермери от района бедстват, тъй като екоминистерството не разрешаваше от язовира да бъде използвана вода за напояване поради занижения му обем.

В първоначалния график на водния басейн за април беше предвидено водоподаване само за питейни нужди на градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Земеделски производители от района обаче се оплакаха, че им се налага да карат вода с цистерни, тъй като ягодите, които отглеждат и за които са изградили системи за капково напояване, в момента имат повишена нужда от вода.

По този повод Министерството на земеделието и "Напоителни системи" са отправили искане до МОСВ за осигуряване на 16 млн. куб. м за обезпечаване на напоителния сезон за 2020 г.

Поради намаления обем на язовира и приток, по-нисък от разходите на вода, както и поради факта, че Тича е единственият язовир, който не е увеличил обема си по време на пролетното пълноводие, от МОСВ намаляват наполовина заявеното за напояване количество вода, но разрешават част от него да се ползва за земеделски нужди и през април. 

Това е видно от променения график на язовира, в който за този месец се отпускат 0,7 млн. куб. м вода за напояване, в това число за първоначално завиряване на напоителния канал.

В тази връзка, за да намали потреблението на водни количества от язовира, “Напоителни системи” са предприели действия и за включване на алтернативен водоизточник - язовир Шумен, с цел напояване, съобщават от Министерството.

МОСВ е изискало информация от страна на ВиК и местните власти за конкретни планирани мерки и срокове за изпълнението им, които да обезпечат питейно-битовото водоснабдяване, в това число намаляване на количествата от язовир Тича и предприети действия за използване води от алтернативни водоизточници.

С утвърждаването на графика за трети пореден месец ВиК операторът и община Шумен не са представили никакъв план за въвеждане в експлоатация на алтернативните им водоизточници, находящи се на територията на града. С тях може да бъде обезпечено поне 40% от питейно-битовото водоснабдяване на град Шумен и на свой ред с тези количества да бъде намалено водоподаването, а икономията да бъде пренасочена за напояване от земеделските производители, пишат още от ведомството.