Възможно най-скоро ще бъде осигурена вода за поливане от язовир Ястребино. Това съобщиха за Агри.БГ производители от района на град Попово. Моментът е критичен за напояването на ягодовите насаждения, а липсата на дъждове в областта и заниженият обем на водните басейни принуди институциите да изключат напояването от графика на язовира за месец април.

Ягодите в Североизтока са пред провал заради спряно напояване

Както Агри.БГ вече писа, земеделци от Попово и околията бедстват, оставени без вода в напоителния канал, на който вече години наред разчитат. Ягодите цъфтят и връзват и точно сега се нуждаят най-много от поливане. Повечето стопани са изградили системи за капково напояване, от които зависи и наторяването, и които трябва да са свързани с водоизточник, за да работят.

В отчаянието си някои фермери, с по-малки терени с ягодови насаждения, се опитват да спасят положението, като пълнят и карат цистерни с вода от реки, дерета и чешми. Една цистерна от тон обаче, която се пълни с часове, се разходва за минути и стига за поливането на едва 300 кв. м, обяснява Валентин Драганов, който гледа около 60 дка ягоди и малини. А за по-големите терени това не е решение.

Сега обаче от "Напоителни системи" обещават, че ще подадат заявка до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) възможно най-бързо да бъде осигурена вода в напоителния канал от язовир Ястребино. Днес сутринта, 24 април, районният управител на дружеството Миглена Трифонова се е срещнала със земеделските производители от района, които са я уведомили за необходимостта от незабавно осигуряване на воден ресурс за поливане на насажденията. Това съобщи за Агри.БГ Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи".

За осъществяване на срещата съдейства Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

"Очакваме земеделците да подадат своите заявки и в понеделник да сключат договори с "Напоителни системи". След това ще подадем заявление до МОСВ, за да може в началото на май да бъде осигурена вода за напояване от язовир Ястребино", каза Динева.

В момента в язовира има 19 млн. куб. м вода, от които 14-15 млн. куб. м са нужни за осигуряване на водоподаването за битови нужди към град Антоново. Помпата е изградена по начин, който не позволявя водоизземване, ако обемът на водата в язовира падне под този праг. Това означава, че за нуждите на земеделието в момента могат да бъдат използвани 4 млн. кубика, обясни още Снежина Динева.

Два млн. кубични м вода са нужни за завиряване на напоителната система, което означава, че наличният обем ще стигне за две поливки за целия сезон, ако междувременно засушаването продължи и не падне достатъчно дъжд.

Заради засушаването и притесненията за осигуряване на питейно-битовите нужди, пред подобен проблем бяха изправени и земеделците, които отглеждат ягоди и разчитат на вода за напояване от язовирите Тича, Съединение и Бели Лом. Там ситуацията вече намери разрешение.

В района на град Лозница поливат от средата на април, а вече и водата от язовир Тича е достигнала до ягодопроизводителите от околността на Велики Преслав. Напоителният канал на язовир Тича ще осигурява вода до понеделник. Още поливки в района са предвидени и за месец май.

"От 1 май се очаква да започне и поливният сезон в цяла България. Всички служители са в пълна готовност за подаване на вода. Няма други конфликтни точки по отношение на недостатъчни водни обеми", каза още Динева.

Всички производители могат да започнат да подават заявки, ако не са започнали и да сключват договори, напомни тя. "Напоителни системи" работи на пълен капацитет, дори дистанционно в условията на епидемия. Всички съоръжения са приведени в готовност, ремонтно-осигурителните дейности са завършени, увери Динева.