С три години се удължава срокът за регистрация на кладенци за собствени потребности. Промяната в Закона за опазване на околната среда и водите е приета на второ чете от Народното събрание.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Решението дойде само няколко дни преди 28 ноември. Тогава трябваше да изтече срокът за подаване на заявление към басейновите дирекции за вписване в специалните регистри от страна на собствениците на съоръжения за подземни води, разположени в границите на населените места. 

До 28 ноември 2025 г. се удължава срокът за регистрация и на съоръжения за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на такива, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.

Въпреки успокоението от страна на Министерството на околната страна и водите, че в заявлението трябва да се посочи само къде се намира кладенецът, колко е дълбок, за какво се използва и колко вода се черпи от него, читатели на Агри.БГ заподозряха, че следващата стъпка след регистрацията е поставянето на водомери и плащане.

Затова не е случайно, че много хора отказаха да го направят, в резултат на което бройката на регистрираните остана пренебрежимо малка. Работа не свърши и информационната кампания на екоминистерството и уверението, че ангажиментът произлиза от европейското и националното законодателство и се прави с цел да се гарантира справедливото ползване на водните ресурси.

Кампанията за регистрация се влачи вече 22 години. Началото е поставено още през 2000 г., след което неколкократно има удължаване на законовия срок.

Въпреки това, за тези 22 години никой не може да каже колко са кладенците в България.

 

Още по темата:

Производители за кладенците: Не е честно едни да плащат за водата, а други – не

Фермери за кладенците: Няма безплатен обяд

Какво ни казахте: Фермери ще бойкотират държавата и няма да си регистрират кладенците

Производители: Срокът за регистрация на кладенци ни слага края