Кампанията за регистрация на кладенците започва още през 2000 г. За тези 22 години срокът бе удължаван многократно. Датата 28 ноември 2022 г. също може да не се окаже последна. Група депутати внесоха предложение да се даде поне още една година отсрочка.

Гласувайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Ангажиментът за регистрация на кладенците произлиза от европейското и националното законодателство. За да бъде изпълнен, страната просто трябва да разполага с техен регистър. За тези 22 години обаче все още никой не може да каже колко са съоръженията за ползване на подземни води за собствени потребности у нас.

Дали защото хората не искат да се занимават с бумащини, да си губят времето и парите, не вярват в „безплатния“ обяд или просто все още не са си узаконили съоръженията, но кампанията тече вяло. 

Едва 16% от общо над 950 участници в тематичната анкета на Агри.БГ отговарят, че ще спазят закона – 8% ще си регистрират кладенеца на драго сърце, а други 8% ще го направят, въпреки че в тези трудни времена това изискване трябва да бъде отменено. Оказва се, че таксата за стопански субекти от 250 лв. не е фактор за предприемането на тази стъпка.

На другия полюс, тези, които ще бият отбой, са общо 71% от анкетираните. Топ отговорът (42%) е решението на повечето да бойкотират държавата, която не поддържа хидросъоръженията и не предлага алтернатива за поливане. Други 22% обявяват, че не се страхуват от санкции, дори да се стигне до физическа саморазправа с държавни служители. Има и 7%, които си признават, че първо трябва да узаконят кладенеца си, което отнема много време и финанси.

За да убедят гражданите, че държавата им мисли само доброто, от Министерството на околната среда подхванаха поредица от онлайн срещи всеки четвъртък до 28 ноември. Оттам разясняват, че не е проблем, ако не разполагате с географски координати на кладенеца. Достатъчно е в заявлението да опишете местоположението му в свободен текст. 

По закон ползването на вода до 10 куб. м на денонощие за собствени потребности е безплатно. При регистрацията на кладенци не се изисква нотариален акт, скица на имота, лична карта и какъвто и да било друг документ. Нужно е само попълнено заявление за регистрация на кладенец за собствени потребности, подчертават от екоминистерството.

Всеки собственик подава заявлението в една от четирите басейнови дирекции, в чиято територия на управление попада имотът. Това може да стане и чрез съответния кмет на община, на район, на кметство или кметския наместник по местонахождение на кладенеца. Те, от своя страна, издават входящ номер за всяко постъпило заявление, с което гражданите са изпълнили задължението си.

„Ползването на водата е безплатно, няма да се слагат водомери, регистрацията също е безплатна, бърза, лесна и еднократна“, уверява министър Росица Карамфилова.

Не на това мнение са обаче земеделски производители.

„Защо трябва да регистрираме кладенци и сонди? Едно време ни караха да си слагаме помпи, за да не ползваме вода за поливане, а сега да регистрираме, за да могат после да ни налагат такси. ВиК дружествата вече вдигнаха питейната вода на 5 лв./куб. м“, коментира читател на Агри.БГ, а друг допълва:

„С какво сте допринесли за нормалното ни водоснабдяване с питейна вода, че търсите и отчет за водата от кладенците на гражданите в тази държава! Ще стане бой за водата ни!“, категоричен е той.