След по-малко от месец в Добруджа предстои жътвата на рапица, ечемик и пшеница. Това са културите, които през последната стопанска година се провалиха в Добричка област по ред причини, една от които беше жестоката суша.

Зърнопроизводителите се молят времето да не забави жътвата

И тъй като в Житницата на България няма как да се намалят площите с пшеница, то спад на декарите беше отчетен при маслодайната рапица. Тенденцията да се сее по-малко от тази култура се забелязаясно през последните години и посевите се редуцираха поне 10 пъти. 

Според земеделския стопани Иван Балабанов причина за намаляване на посевите с рапица при него не е сушата, е невъзможността да изведе качествено борба с вредителите. 
„Аз съм голям привърженик на рапицата. За съжаление през последните години площите намаляха по редица причини. Една от тях са псевдопчеларите. Имаме ограничаващи обстоятелства, нямаме разрешени достатъчно инсектициди и борбата с вредителите не е изведена добре“, смята стопанинът, който отглежда 16 000 дка в община Генерал Тошево. Фермерът вече е открил селекция, която да позволява сеитба в неблагоприятните есенни условия. „Засяхме в сухо, нямаше дъждове, рапицата поникна едва в средата на октомври и пак изключителен старт. Успя за кратък период от месец да влезе в много добра форма и да презимува успешно“, пояснява Балабанов. 

Жътвата на рапица предстои. Очакванията са за много добри добиви. Зърненият пазар също обещава високи изкупни цени.

„Смело мога да заявя, че няма по-печеливша култура от рапицата към този момент. Затова призовавам стопаните, които се отказаха от нея преди време, да я включат в сеитбооборота си. Освен че носи печалба, това е първата култура, която носи свежи пари“, изтъкна Таня Петкова, управител в семенарска компания. Борсовите анализатори са категорични, че рапицата ще става все по-атрактивна в ценово отношение, особено на фона на очакваните по-слаби резултати в някои европейски държави. 

„През тази година в Прибалтика, Беларус и Полша положението с рапицата е много трагично, тъй като измръзна. През февруари там температурите са паднали до -25, -26 градуса без сняг и пораженията по културата са сериозни“, поясни Таня Петкова и допълни: „Там рапица почти няма да има и това е една от причините за завишаването на цената на зърнените пазари. Няма изгледи да се понижи, затова сделките на зелено в момента са много актуални“.

От 1000 до 1160 се движат предложенията за рапица в Добричко към момента. „Имам оферти за зелено и то от няколко фирми. Цените са изключително благоприятни“, заяви Иван Балабанов. „Лично аз очаквам, че цените на рапицата ще се запазят високи и не предприемам стъпки за продажба, още повече, че имам малко площи“, уточни фермерът.