Реколтата от пшеница и ечемик в България ще достигне до 6 млн. тона, благодарение на благоприятните условия през месеците април и май 2021 г. Това се казва в последния доклад на Службата за външни пазари към Американския департамент по земеделие (USDA) - FAS София. 

Агринар: Какви са прогнозите за цените на пшеницата, царевицата и месото

Анализът, изготвен от експерта Мила Бошнакова, се казва още, че чести валежи и по-ниските температури в началото на април 2021 г. предотвратиха навременната сеитба на царевица. Въпреки това фермерите наваксаха и оптимизмът за потенциала на добивите вече е на лице. 

Климатични условия

За никого не е изненада, че хладното време през първата половина на месец април забави пролетната сеитба. Топлите условия през втората половина на месеца и първата половина на месец май пък позволиха на повечето пролетни сеитби да приключат, пише още в доклада.

“Наред с това валежите повишиха запасите от влага в почвата над критичните нива и дори са по-високи от миналата година. Към момента нивата на влага в почвата са задоволителни в Северна България, но намаляват в южния регион поради неравномерното разпределение на валежите”, анализира Бошнакова.

Студено време в началото на месец април пък забави фенологичното развитие на зимните зърнени култури. USDA прогнозира добивът от царевица в дългосрочен план да подобри отчетените през 2020 г. данни. Като причина експертът изтъква значително подобрената подпочвена влага, която подпомага развитието на културата.

Прогнози 

Пшеница: Последните официални данни от седмичния бюлетин на земеделското министерство в България от 2 юни, потвърждават, че засятите площи с пшеница без загуби през зимата са в размер на 1,164 млн. ха.

Заради благоприятното пролетно време, експертите смятат, че средните добиви за страната ще бъдат оптимистични и в размер от 4,9 млн. тона/ ха до 5,5 млн. тона /ха. Производствените прогнози за културата варират от 5,9 млн. тона до 6,05 млн. тона.

 

Ечемик: Засадената площ с ечемик (през зимата и пролетта), потвърдена от МЗХГ, е в размер на 126 000 ха. А средните добиви (както за зимен, така и за пролетен ечемик) се очаква да се увеличат от 4,5 млн. тона/ха на 4,7 млн. тона/ха. Производствените прогнози за културата варират от 530 000  тона до 590 000 тона.

 

Царевица: Студеното и дъждовно време попречи на навременната сеитба на царевица. По данни на МЗХГ, царевицата, засадена към 27 май 2021 г. е с 13,6 % по-ниска, в сравнение със същия период през 2020 г. Данните на МЗХГ показват обаче наваксване при сеитбата поради атрактивни цени. 

И все пак дъждовното време пречи на фермерите да достигнат очакванията на ведомството. Затова и в доклада на USDA се намалява предишната оценка за засадената площ до 550 000 ха.

Въз основа на благоприятните запаси от влага в почвата и умерените температури, някои анализатори пък започнаха да увеличават прогнозите си за потенциала на добива при културата от 6,3 млн. тона/ха до 7,0 млн. тона/ха. Прогнозите за производството на културата достигат до 3,85 млн. тона.

Нещо друго също притеснява фермерите, а именно нападението от вредители. Производители съобщават за проблеми заради забраната от използването на неоникотиноидите в ЕС.