„Рискове за пчелите, свързани с растителното здраве” е темата на видеото от онлайн семинара, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров“.

Изследване: Дървените пчелни кошери са неефикасни

Лекторът, проф. Оля Караджова от Института „Никола Пушкаров“, говори за устойчивата употреба на пестицидите и защитата на пчелите опрашители от тяхното въздействие. Експертът акцентира, че за разлика от другите групи опрашители медоносните пчели са по-чувствителни към неблагоприятни условия. В презентацията си тя припомня, че през 2019 г. в България има над 783 000 кошера, принадлежащи на близо 18 000 регистрирани пчелари, а Европейският съюз (ЕС), въпреки че на второ място по производство на мед в света, успява да задоволи едва 60% от потреблението си.

Проф. Караджова припомня за реглемантът на ЕС от 2009 г., който въвежда понятието „продукти за растителна защита с нисък рист“. Спрямо него до септември 2019 г. са одобрени 487 активни вещества за употреба в Съюза, но едва 16 от тях (3%) са определени като такива с нисък риск. Други 57 вещества се считат за потенциално нисъкорискови, като ЕС дава приоритет на тяхното подновяване.

Важно пояснение е, че не всички биологични препарати отговарят на критериите за нисък риск.

Основните теми във видеолекцията са:
  • Основни групи пчели опрашители;
  • Фактори за упадъка на пчелите;
  • Интегрирано управление на вредителите.

Вижте повече във видеото.