Повече пари за ваксинация и профилактика на селскостопанските животни ще получават в бъдеще ветеринарните лекари.

Четете още: Остава малко време за доказване на реализирано мляко и животни

 

Това става ясно от проект на постановление, с което се променят цените, по които се изплащат дейностите за изпълнение на мерките по Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.

Общественото му обсъждане ще продължи до 29 ноември. 

Измененията са съобразени с индекса на инфлация спрямо 2021 г., като целта е гарантиране на здравния статус на селскостопански животни у нас и на продуктите добити от тях.
Тъй като дейностите, свързани с опазване на здравето на животните, са от обществено значение, заплащането става чрез схема за държавна помощ.

Цените са определени първоначално през 2016 г., а по-късно са изменени през 2021 г.  Промяната на цените през 2021 г. е с индекса на потребителските цени (ИПЦ) който е бил в размер на 114.3 %.

При изменението през 2023 г. е взет предвид индекса на инфлация за периода от септември 2023 г. спрямо януари 2022 г., който е 19,3%. Това става ясно от частичната предварителна оценка на въздействието, направена от д-р Илиян Костов, директор на дирекция "Политики по агрохранителната верига" в земеделското министерство. 

Помощта за 2023 г., която е заложена в държавния бюджет е в размер на 18 млн. лева. 

За извършване на ваксинация на едно преживно или еднокопитно животно ще се заплащат по 2.73 лева вместо досегашните 2,29лв..
За дребните преживни животни, както и за свинете ще се дават по 1. 36 лв. вместо 1,14лв., както е било досега. При птиците от 0.23 лв. цената за същата манипулация става 0.27 лв./бройка. 

Ваксинацията за бяс вече ще е срещу 4.09 лв., досега е била 3.43 лв.

За извършване на алергично изследване за туберкулоза вместо 11.43 лв. ще се плащат 13.64 лв. За същата ваксинация на свине и за въвеждане на резултатите във ВетИС от извършеното мероприятие, новата цена ще бъде 6.82 лв. за животно, а за птиците вместо 2,29лв., цената става 2.73 лв.

За вземане и изпращане на проба за бактериологично и вирусологично изследване ще се заплащат по 2.73 лв. на животно – едър и дребен рогат добитък и свине. Досега е било 2.29 лв. Същата промяна важи и за проби за болести по пчелните семейства. 
При птиците от 1.14 лв./брой цената става 1.36 лв./брой. 

Всички изменения може да видите в Проекта на постановление за изменение на тарифите.