До вторник -  31 октомври фермерите, които са кандидатствали по интервенциите за обвързана подкрепа за животни за Кампания 2023 г., имат възможност да докажат произведената и реализирана от тях продукция. 

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за периода от 1 октомври 2022 г. до 30 септември 2023 г., гласят разпоредбите в чл. 21, ал. 2 и чл. 22, ал. 5 от Наредба № 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план.

При описа на документите кандидатите са длъжни да попълнят актуална за Кампания 2023 електронна бланкова таблица. Описаните в нея счетоводни документи трябва да отговорят на изискванията на нормативната уредба.

Това означава, че в електронните таблици задължително се вписват всички реквизити, чрез които могат да се извършат необходимите административни проверки. Те трябва да съответстват на регистрацията на фермерите в ИСАК (физическо или юридическо лице/едноличен търговец). 

Реализираните на пазара мляко и млечни продукти се удостоверяват по следните интервенции: 
- Интервенция за обвързано подпомагане на млечни крави – МлК
- Интервенция за обвързано подпомагане за млечни крави в развъдни програми – МлК-РП
- Интервенция за обвързано подпомагане за млечни крави от застрашени породи с реализация на мляко – К-ЗП
- Интервенция за обвързано подпомагане за овце и кози от застрашени породи с реализация на мляко – ДПЖ-ЗП
- Интервенция за обвързано подпомагане на овце и кози в развъдни програми с реализация на мляко – ДПЖ-РП
- Интервенция за обвързано подпомагане на биволи - Биволи


За да получат субсидия, животновъдите трябва да са реализирали на пазара определените в нормативната уредба количества мляко и млечни продукти по съответната интервенция от гореизброените. 

 

Реализираните на пазара животни се удостоверяват по следните интервенции:
 
- Интервенция за обвързано с производството подпомагане за крави от застрашени от изчезване породи с реализация на месо – К-ЗП
- Интервенция за обвързано с производството подпомагане за месодайни крави – МеК
- Интервенция за обвързано с производството подпомагане за месодайни крави, включени в развъдни програми с реализация за месо – МеК-РП
- Интервенция за обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи с реализация на месо – ДПЖ-ЗП
- Интервенция за обвързано с производството подпомагане за овце и кози, включени в развъдни програми с реализация на месо – ДПЖ-РП

 

За да получат финансова подкрепа, фермерите удостоверяват също и реализираните на пазара животни, определените в нормативната уредба по съответната интервенция.

Реализацията на животните може да бъде извършена както в България, така и извън страната. За всеки от двата случая се попълва съответния електронен образец. 

Животновъдите могат да изтеглят и попълнят образците на документите, с които доказват реализация на произведената от тях продукция от интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Намират се в съответните секции на интервенциите за Обвързано подпомагане за животни

Заявените от земеделските стопани данни в описите по образец се предоставят на електронен носител в областните дирекции на ДФЗ.

Това се отнася и за фермерите, предоставили изискуемата информация чрез индивидуалните си профили в СЕУ. В областните дирекции на фонда те собственоръчно разписват и декларация по чл. 23 от Наредба 3 от 10.03.2023 г., което се явява последен етап от процедурата по прием.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg