Може да ви се стори неочаквано, но технологията виртуална реалност (VR) е по-евтина, сравнено с редица други селскостопански технологии. Освен това използването на VR-гарнитури не изисква задълбочени познания, тъй като е всичко е направено максимално опростено за потребителя, пише изданието quora.com.

Представете си, че седите в хола си, но сте насред ферма

VR системата позволява да се облекчи работата на фермера с помощта на специални земеделско оборудване и софтуер. Тази технология може да се превърне в онова, в което едно време стана интернетът за бизнеса. В следващите редове ще приведем примери как може да използвате пълноценно VR технологията.

Виртуален мониторинг на реколтата

Узряването на реколтата не е бърз процес. Контролът над развитието на културите би бил по-прост във виртуалния свят. Virtual Crop помага да се визуализира структурата на реколтата, показва развитието на виртуалната култура на базата на климатичните условия и технологията на производство. Това е от помощ за събирането на данни, тестването и наблюдаването на ефективността на избраната технология.

Потребителите могат да трупат всички данни, използвайки VR-съдържание за Android или iOS, за да могат на по-късен етап да ги преглеждат и да прогнозират евентуални нежелани промени. Това спомага за вземането на своевременни мерки за запазване на реколтата.

Виртуалният мониторинг на реколтата също така помага да се следят щетите по нея. Може да го осъществяване с помощта на дронове. Последните са снабдени с 360-градусова камера и позволяват на фермера да прави виртуални обиколки по полето. Наблюдаването на процеса на заснемане се прави с VR шлем.

В заключение трябва да кажем, че фермерът може да проектира как следва да се култивира определена нива и да види резултатите от този план във виртуалната реалност. По този начин се тестват различни подходи до намирането на идеалния.

Мониторинг на оборудването

Фермерите използват много специфично оборудване в работата си. Те са длъжни да знаят как правилно да работят с него, за да не си навредят. Използвайки VR шлем и софтуер, земеделските производители могат да се запознаят с функционирането на една или друга машина, частите в нея и да тестват действието й във виртуалния свят без никакъв риск за здравето.

По този начин специалистите в селското стопанство може да се потопят в процес на детайлно изследване и подобряване на знанията, които вече са натрупали. Трябва да се отбележи, че процесът на усвояването на работа с определена селскостопанска машина във VR става значително по-бързо.

Виртуална реалност за прогнозиране на времето

Твърде много валежи или пък изпепеляващо слънце са еднакво вредни за земеделските култури. Прогнозата за времето помага на фермерите да разберат какви дни предстоят. Виртуалната реалност на свой ред може да моделира последствията от различни климатични условия спрямо избрана култура. Интерфейсът на VR приложенията за прогнозиране на времето следва да бъде удобен и задължително снадбен с Wi-Fi, за да може да се използват актуални данни.

Виртуален мониторинг на добитъка

VR животновъдството може да разреши много съвременни и бъдещи проблеми. С помощта на комбинация от VR приложения и устройства фермерите могат да наблюдават здравословното състояние на добитъка, да броят животните и да моделират различни условия, които влияят на благосъстоянието на стадото.

Ветеринарната диагностика е фундаментален момент в животновъдството. Опитът на ветеринаря тук е от решаващо значение. Виртуалната реалност може да се използва като телепорт, с помощта на кой ветеринарните специалисти може да осъществят диагностика, независимо на кой континент се намират.

Маркетинг и реализация на селскостопанската продукция

VR е технология със силен потенциал, която може да позволи на земеделието да разкаже за себе си. Тя е способна да доближи хората до фермата, показвайки им как работи. Наскоро една верига за бързо хранене създаде 360-градосово видео, заснето във ферма във Великобритания, за да повиши информираността на потребителите за източника на продуктите, които се използват.

За тези, които се искат да продават земеделска продукция, VR е нова среда, в която може да се срещнат с потребителите. Производителите може да строят виртуални ферми, да канят хора, които имат интерес да ги разгледат, и дори да ги въвлекат в процеса на производство.

Виртуалната реалност може да бъде и шоурум, с помощта на който фермерите ще могат да се запознават с нови машини и да се обучават в използването им.

Както сами виждате, потенциалът на VR в земеделието е безграничен. Напълно възможно е в близко бъдеще VR устройствата да бъдат неизменна част от производството на селскостопанска продукция.