Ако сте решили да имате градина с костилкови трайни насаждения, може да се запознаете с етапите и особеностите по създаването ѝ във видеото от онлайн семинар на Национална служба за съвети в земеделието – Хасково.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Експертът в областта на овощарството д-р Кирил Славов изнася лекцията за костилковите овощни видове, като обяснява ефективни технологии и добри земеделски практики при отглеждането им. "Първото важно нещо е да си изясним за какво искаме тази овощна градина - с цел създаване на определена продукция за пазара или с друга цел", заявява лекторът и подчертава: "Трайните насаждения е добре да бъдат върху собствени площи, защото това е една дългосрочна инвестиция".

Във видеото подробно е представена всяка стъпка от създаването на овощна градина - избор на площ, почвени проби, запасяващо торене, обработка на почвата и засаждане.

Д-р Славов акцентира и върху изисквания към посадъчния материал, който се използва за градината. Описани са и различните агротехнически мероприятия спрямо отделните костилкови овощни видове. В края на семинара има дискусия с овощари. 

Вижте повече във видеото.