През ноември ударихме пик в цените на зърното, но веднага след това дойде едно успокоение и вече от седмица-две те са в по-нормални рамки. Това каза Васил Симов, председател на Софийска стокова борса АД (ССБ), в ефира на bTV.

Гласувайте: Одобрявате ли бъдещия земеделски министър Иван Иванов?

Той припомни, че през ноември се появи по-засилено търсене на пшеницата и цените, които бяха 265-270 долара/тон, скочиха на 360 долара/тона. Такава висока бе и цената във Франция, Германия, САЩ. 

„Заедно с Русия и Украйна сме основните страни износители на зърно в Черноморския басейн. Разбира се, те са десетократно по-големи от нас като обем и производство, но като цени вървим по един и същи начин. През последните няколко седмици се наблюдава поевтиняване, но нищо не може да бъде сигурно, тъй като тенденцията, която формират Русия и Украйна, е по-основна за ценообразуването“, смята Симов.

Васил Симов: Световното производство на зърнени култури расте, но потреблението изпреварва. Затова през последните три години наблюдаваме темп в цените в посока нагоре.

На въпроса дали светът влиза в нова икономическа криза, Васил Симов не даде еднозначен отговор. През последните близо 30 години той е виждал и други пикови моменти, следвани от спадове. Според него по-голямата тревога идва от Covid-19 и стопирането на големия бизнес вследствие на предприетите мерки. 

„Политическите събития вече минават на по-заден план, войната с пандемията е номер едно. Когато дойде нов щам, храните тръгват нагоре, а петролът – надолу. Това е едно притеснение на големите играчи от това, какво ще стане, да не би новият щам да бъде още по-силен и съвсем да спре икономиката в съответния регион. Пазарите са много динамично нещо и те формират цената“, обобщи за финал председателят на ССБ.