Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент (ЕП) прие с голямо мнозинство становището на евродепутата Мартин Хлавачек от Чехия относно Сертификационната рамка за отстраняване на въглерод. Това е пътвото заседание на Комисията след лятната ваканция.

Вижте още в Агри.БГ всичко за въглеродно земеделие

 

Под ръководството на чешкия докладчик комисията постигна набор от компромиси, които гарантират всеобхватен подход към въглеродното земеделие във ферми или гори. Одобреното становище изменя предложението на Комисията, като включва дейности, свързани със смекчаване и адаптиране. Това със сигурност е една голяма крачка за въглеродното земеделие и признаването му за част от решението за екологичните процеси.

Това ще направи възможно възнаграждението за допълнителни екологични постижения и ще осигури непрекъснатост на съществуващите схеми за въглеродно земеделие чрез опростен процес, който не генерира ненужна административна тежест. 

Най-голямата фермерска организация в ЕС - Copa-Cogeca също приветства признаването на намаленията на емисиите на парникови газове в рамките на обхвата, мерките, поставени за предотвратяване на заграбването на земя, признаването на ролята на земеделските кооперации, както и на изясняване на по-адекватна базова линия за характеристиките на въглеродното земеделие.

Комисията по околна среда, която е компетентна по отношение на това предложение, следва да вземе надлежно под внимание това становище преди гласуването му на 2 октомври, изтъкват от Copa-Cogeca.