След няколко дни, по традиция, председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще произнесе последното за мандата си обръщение за състоянието на Съюза. Тази реч се очаква с нетърпение от всички представители на селското стопанство, горите и като цяло - от селските райони в Европа. Ясно е, че не всичко може да се каже в една реч и е трудно да се обобщят всички европейски действия в няколко реда. 

Четете още: Още в началото на гроздобера: Вносът от съседните държави тръгна ударно


Въпреки това, тъй като остават само няколко месеца до изборите, фермерите, а и може би цялата земеделска общност в Европа, се надяват да бъде изпратено силно послание към сектора. Именно това е и призива на най-голямата фермерска организация в ЕС - Copa-Cogeca.

“Многократното отсъствие на каквото и да е споменаване на фермери, горски стопани и земеделски кооперации в това тематично обръщение често разочарова нашата общност и допринася за увеличаване на разстоянието между Брюксел и селските райони”, пише в своя позиция организацията.
 
Copa-Cogeca не веднъж отбелязва нуждата за преосмисляне на диалога и консултанциите в сектора най-вече относно Зелената сделка.

“Нашата позиция винаги е била последователна от обявяването на Зелената сделка - ние подкрепяме крайната цел на комуникациите като стратегията “От фермата до трапезата”. Но не и наказателен подход, който не говори за конкретни решения, стимули и финансова осъществимост.

Ето защо сме съгласни с първоначалните коментари, направени от вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович, че най-трудната част от Зелената сделка тепърва предстои, тъй като през следващите месеци ще преминем от регулаторни дискусии към прилагане на място. Европейските политици ще трябва да преминат от думи към дела”, обясняват от Copa-Cogeca.

Ситуацията на място е сложна и трябва да се намери решение, категорична е фермерската организация.

“Нуждаем се от Европейски съюз, който се отдръпва от догматизма и започва отново да говори със селските общности. Решаващи въпроси все още стоят на масата в този последен етап, независимо дали става дума за използването на продукти за растителна защита, мястото на новите геномни техники, хуманното отношение към животните, инициативата за устойчиви хранителни системи или емисиите.

Не се заблуждавайте, днес ние определяме нашата способност да гарантираме продоволствената сигурност на Европа и нейната стратегическа автономия, като същевременно допринасяме за облекчаване на глобалната продоволствена несигурност и нашето желание да видим обновяване на поколенията, които са от съществено значение за поддържането на нашето земеделие и селските райони, които имат увереност и вяра в Европа. Именно поради тези причини европейското селско и горско стопанство не може да бъде пропуснато от доклада за състоянието на Съюза", заключват от Copa-Cogeca.