Храна за душата ще предложат през настоящата седмица наши и международни творци в карловското село Дъбене, община Карлово. А храна за тях и гостите на арт събитието ще бъде осигурена от фермерите в района. Това сътрудничество между производители на храна и изкуство е перфектно за успеха и на двете страни, а посетителите ще могат да получат максимално изживяване.

Слънчогледът е рекордьор по поскъпване

„Фермерите сме част от културата и традициите на страната ни. Прекрасно е, че можем да обединим сили с хората на изкуството, за да съживим и обогатим райските ни кътчета, каквото е Дъбене”, споделя пред Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), който е родом от карловското село.

Събитието, кръстено АртКампДъбене, е нещо повече от традиционните културни мероприятия в календара. В периода от 30 август до 6 септември стадионът в селото ще се изпълни с къмпингуващи творци. Идеята е на художничката Пенка Минчева, която през пролетта провокира артистичното мислене на младите хора от няколко села в общините Карлово и Калояново с инициативата си за Творческа работилница "Мобилно ателие". 

„Вече е факт едно ново събитие за изкуство, музика, пърформанс и експерименти. По този начин творческа работилница „Мобилно ателие“ разширява периферията на своите дейности и се превръща в платформа за художествени изяви от разнообразен характер с тенденцията това събитие да се превърне в ежегоден форум на изкуствата.

Този форум има за цел да срещне изкуството с хората по възможно най-достъпен начин, да се създаде творческа атмосфера извън ателиетата, да се уважат традициите, занаятите и местното производство, да се създаде мост между съвременното и традиционното и да се положат основите на нови и модерни начини на комуникация чрез изкуство, музика и всичко, което се нарича творчество. Тази художествена среща също така ще предостави възможността на гостите на село Дъбене да се запознаят с неговата история и традиции”, съобщават организаторите.

По време на АртКампДъбене ще се осъществят творчески работилници, които ще представят различни художествени практики, като творчески работилници, музикални и театрални пърформанси, видеопрожекции и свободни художествени интерпретации. Поканени да участват са художници и експериментатори от страната и чужбина, както и местни самодейци.