Едно грозно явление беляза протестните шествия на българските зърнопроизводители – масовото оплюване, критикуване, възмущение и какво ли още не. Типично по нашенски, понякога анонимно (че е по-лесно), често неграмотно, земеделските производители бяха обиждани заради факта, че защитават бизнеса си и най-вече прехраната на всички нас. 

Тайна проба от украинско зърно. Вижте резултата

Най-фрапиращ е фактът, че сред гнусните нападки имаше гласове на хора от бранша – било то овощари, зеленчукопроизводители, дори животновъди. Та хора, всички сме от едната страна на барикадата! Кому е нужно пшенично зърно с отровните микотоксини за хляб, след като Добруджа ражда най-добрата пшеница? На кого е потрябвало слънчогледово семе, престояло в неизвестни складове, пълно със зарази, болести и неприятели? Та нали това лято видяхме – откъдето мина украинският поток от камиони, се напълни с гъсеници на ливадната пеперуда!

И тъй като финансовите аргументи са най-тачени сред масата от оплюващи, нека пак да ги посочим. Същите тези „зърнари“ движат единственият работещ въпреки всички атаки и спънки сектор у нас. Същите тези производители плащат сериозни данъци, дават заплати и най-вече – дават ренти. Хайде сметнете само в Добруджа, регионът-първенец с най-високи ренти, с всичките 3,5 млн. дка обработваема площ, каква сума генерира всяка година! 

Сметките за парите, които трябва да получат собствениците на земя, отдавна започнаха в Добричка област - още преди жътвата, с първите информации да състоянието на посевите. 

Рентите винаги са били „ябълката на раздора в Добруджа“. Както коментират самите земеделски стопани, угаждане няма.

Още преди месец в Добричка област стана ясно, че в Балчик вече е определен размерът на рентите – по 170-180 лв./дка. Крайморската община винаги е била с най-апетитните парцели земя и с най-високите суми за наем на земя. През изминалата стопанска година са изплатени средно по 128 лв./дка, в отделни землища дори повече, сочат данни на Националния статистически институт. Фрапиращ е фактът, че отбелязаният ръст на рентите за една година е 125 %. През последните осем години плащанията в района на Балчик са винаги над 90 лв./дка, като изключението е през сухата 2020 г., когато производителите успяха да раздадат средно само по 56 лв./дка. 

108 лв. е средният размер на рентата в Добричка област през 2021 г.

Това е с 96% повече в сравнение със средната рента за страната, която е в размер на 55 лв./дка. Анализът на Териториалното статистическо бюро показва още, че плащанията през 2021 г. за декар земя са били с 80 % по-високи в сравнение с предходната 2020 г. От 2014 г. насам средните суми за собствениците на земя са по 80 лв. и вървят нагоре. 

През настоящата стопанска година земеделските стопани трябваше да се справят с изключително скъпо производство. То е белязано от инфлация, почти четворен скок на торовете, двоен на горивата, срив на цените на зърнения пазар, болести и неприятели, безумни европейски регулации. 

На този фон прогнозите са за ренти, с около 20 и повече лева по-високи от миналогодишните.

В отделни землища, повлияни от сушата и ливадната пеперуда, ще има по-ниски суми. Едва ли обаче те ще паднат под 100 лв./дка, коментират самите производители. Очакванията са огромни, натискът – също. 

Така че, хайде да оставим зърнопроизводителите да си приберат реколтата на спокойствие. Едва тогава можем и да посмятаме по колко рента се пада на декар. И още - нека все пак дадем възможност на фермерите да протестират в искане на по-добри регулации за работа. А защо не и да ги подкрепим?