В Норвегия хората се отнасят към фермерите с голямо уважение. Благодарят за храната, която им осигуряваш, а не както е в Румъния, където фермерът е в дъното на всичко. Кажеш ли, че си фермер, по-добре да бягаш, споделя Роксана Стангебайе, румънка, напуснала Бакъу на 19 години. Днес тя е норвежка гражданка и собственичка на мандра. Председател е на фермерите в региона и се кандидатира за местния съвет в община Сигдал, съобщава Teleleu. 

Дамите в селското стопанство: Димитричка Търпанова

В Норвегия, като чуят, че си фермер, хората ти свалят шапка и ти казват „Благодаря за храната!“, разказва румънката. 

Роксана Стангебайе е родена в семейство с 14 деца. От село в Бакъу е и отива в Норвегия като сезонен работник, когато е едва на 19 години. Десет години по-късно вече има кравеферма и норвежко гражданство. 

Роксана и нейният съпруг Одвар притежават заедно млечна ферма. До пандемията от коронавирус са отглеждали и ягоди. Днес бизнесът им се гради единствено върху животновъдството, като фермата, която притежават, е с 1000-годишна традиция. Животните пасат на площ от 150 000 ара гора, като всяка крава е с GPS система, с която може да бъде локализирана по всяко време.

Откакто поела фермата, младата румънка е обновила конюшнята, променила е диетата на кравите и е увеличила производството на мляко. Нейната ферма в момента е номер едно в Норвегия по производство на мляко в своята категория и местната преса я хвали за подобренията, които е направила.

През март 2023 г. Роксана Стангебайе получава наградата „Фермер на годината“ за начина, по който представя земеделската индустрия в Норвегия. През юни говори на годишната среща на фермерите за необходимостта норвежката държава да помогне на малките фермери да изградят роботизирани ферми.

Роксана е единственият фермер в Асоциацията на фермерите в Сигдал и Егедал, който не е роден в Норвегия. Тя представлява фермерите в отношенията им с властите и се опитва да разреши проблемите им - от липсата на трева в сухи години като тази до гранични спорове.

В Норвегия Стангебай никога не се е чувствала дискриминирана заради това, че е румънка. 

Напротив, бях оценена, защото дойдох от чужда страна, научих бързо езика и се включих в общността. Винаги подчертавам, отбелязва младата жена.
 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Симеонка Христова

Млада жена възражда интереса към бубарството

Дамите в селското стопанство: Евелин Жак