Евелин Жак е част от голяма компания за растителна защита от началото на 2020 г. Тя заема длъжността технически съветник по плодовете. Израснала е в Белгия, сред ябълки и круши, учи биология, а след това придобива бакалавърска и доктора степен в университет. Известно време работи в семейния бизнес с овощни градини.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Един ден с Евелин

Работният ден започва, след като синът на Евелин е заминал за училище. Сутринта тя преминава през входящите си е-мейли и извършва необходимите телефонни обаждания преди всичко останало. Най-честите въпроси, които тя получава са от производители и те често са от техническо естество:

Когато административната част на деня е направена, Евелин отива да посети овощните градини. Провеждат се различни опити в насаждения в целия овощарски райони на Белгия, които се наблюдават от Евелин и нейните колеги. 

“Всички видове опити се правят в консултация с производителите” казва тя.

снимка: www.womeninagmag.com

Работата й включва търсене на черно плодово гниене или Стемфилий в круши в определена плантация. Заболяването може да бъде разпознато в ранен стадий от малки, черни петна по плодовете: 

“Имаме няколко еднакви дървета в градината, които се проверяват всеки път, когато я посещаваме. По този начин можем да видим еволюцията на болестта през целия вегетационен период, както и въздействието на различните лечения ”, обяснява тя.

Евелин върви нагоре и надолу по редиците на овощните дървета и редовно спира, за да разгледа по-отблизо плодовете. 

“Гледам също и общото състояние на дърветата и кои насекоми откривам, като мравки например, защото това са показатели за въшки. Но търся и други заболявания. По този начин имаме добра представа за текущото състояние в градината, на различни места в различните опитни градини”, добавя тя.

Между два реда дървета слагаме смес от билки и цветя. 

“Когато привличаме естествени врагове в градините, би било жалко и те да страдат от инсектицид. Следователно е важно също така да се изберат селективни агенти, които атакуват само вредителя, но не влияят негативно на популацията на полезни насекоми, присъстващи в градината. Биологията и химията трябва да вървят ръка за ръка”, смята Евелин.

В края на следобеда е време да се върне зад бюрото, за да въведе резултатите от деня в обобщени файлове.

Страст към овошките

Работният ден на Евелин не свършва в 17 часа.

“Овошките не е само моя работа”, казва тя и добавя: “те са и моята страст! Израснах в градините и сега прекарвам дните си измежду тях”, добави тя.

Дамите в сектора

“Със сигурност има жени-колеги, които вече са активни в сектора, като производители или съветници. Жените със сигурност правят стъпки към работни места в този бранш, въпреки че това все още е малко повече мъжки свят. Работата, разбира се, идва с много полеви дейности при всякакви климатични условия, така че не бива да имате нищо против да стоите на полето с ботуши и дъждобран, при нужда”, обяснява Евелин.

“Според мен жените са приети в тази роля. Лично аз например никога не съм усещала, че не съм взета на сериозно. Разбира се, може да бъде предимство, че съм израснала със земеделието”, добави тя.

Ако някога Евелин реши да започне собствен бизнес, със сигурност той ще е свързан с овошките, тъй като именно те са голямата й страст.

“Обичам да се разхождам из овощните градини, да гледам как плодовете растат и да мога да работя на открито. Това ме зарежда с енергия”, категорична е младата дама.