Анемари Полсен е мленопроизводител, но също и онлайн аграрен комик. Със своите смешни видеа в TikTok тя предлага забавен, но реален поглед върху ситуацията в животновъдството в Германия. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Нейният свеж и комедиен подход й спечели наградата за влияние през 2022 г. на EuroTier в Хановер, Германия.

Анемари, представи се.

Родена съм, както и израснах в Северна Германия, където съм най-малкото от осем деца в традиционно семейство, работещо в конвенционална млечна ферма. През 2015 г. срещнах съпруга си - Мартин. Преместихме се в Източна Германия през 2021 г., за да поемем неговата семейна млечна ферма. 

Днес с Мартин имаме три деца и млечна биоферма с 320 крави, като стопанисваме и 420 ха земеделска земя. 

Защо реши да продължиш да се занимаваш със селско стопанство, а не модерен онлайн бизнес, например?

Родена съм във ферма. Цялото ми детство, всичко беше организирано според времето на доене на кравите. Това е просто нещо, с което бях  и все още съм свикнала. Фермерският живот е моят живот, а фермата - моят дом. По никакъв начин не бих го заменила.

Относно видеата в интернет, започнах преди около година, когато се преместихме в новата ферма. Чувствах се самотна и далеч от дома. Но също така исках да покажа красотата на работата си в новия ни дом. И така започнах с видеата. Надявах се да намеря колеги - фермери, които също са онлайн. И ги намерих.

Смяташ ли, че си променила начина, по който хората гледат на селското стопанство, заради твоето съдържание в интернет? 

Мисля, че мога да отговоря на този въпрос с “ДА”! Играя си със стереотипите, които заобикалят фермерите в моите видеоклипове. Показвам, че ние, фермерите, сме наясно с тези стереотипи и че също се смеем на себе си. И това има невероятния ефект да унищожи тези видове стереотипи. 

Хората от градовете ми пишат красиви съобщения, казват ми, че им показвам колко приятен може да бъде фермерският живот и че моите видеоклипове ги карат да се смеят. Те чувстват връзка, защото в крайна сметка всички ние не сме сме твърде различни един от друг. Откриваме прилики в ежедневния си живот. В града или на село – няма значение.

А какво е да си дама в земеделието? 

В реалния живот жените са гръбнакът във всяка ферма. Имаме тази невероятна способност да осигурим любящ дом, да работим толкова, колкото мъжете и винаги да пазим гърба на нашите земеделски партньори. Въпреки това виждам, че земеделието все още се приема по-скоро като мъжка работа.

Нищо лошо, това е просто мое наблюдение. Асоциациите, които познавам, се ръководят главно от мъже. Унаследяването на бизнеса обикновено се предава от баща на син. И когато говорим за големи машини, все още се усеща, че жените са просто приятен аксесоар към тях. 
Жените, управляващи ферми, шофиращи големи трактори и отглеждащи животни, често изненадват хората, но в дългосрочен план се надявам отношението да премине от възхищение към нещо нормално.

Честно казано, мисля, че онлайн селскостопанският свят е много сексистки. Гледката на жена, която стои пред голям трактор в определени пози, получава много повече харесвания от жена, която стои пред трактор, за да обясни функциите му. И все пак има толкова много умни и блестящи жени, които стоят на полето, в животновъдните ферми, пред машини и пред камерата, за да покажат колко способни са жените в селското стопанство.