През миналата седмица цените на основните зърнени контракти отново паднаха след кратко предходно повишение.

Четете още: Ще се облагат ли с данък субсидиите по ПНДЖ?

 

Цената на хлебната пшеница в Чикаго спадна с 12 долара до 264 долара/тон. Франция свали 6 евро до 226 евро/тон, Украйна остана на старата цена от 200 долара/тон, а Русия единствена продължи нагоре, като добави 8 долара до 245 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса. 

Движението при царевицата е подобно, но по-слабо изразено – в САЩ цената се понижи с 2 долара през седмицата до 212 долара/тон, Франция също отчете минус 2 евро до 201 евро/тон, а в Украйна трендът е нагоре с плюс 10 долара до 185 долара/тон.

Цената на ечемика в Украйна също тръгна нагоре с 10 долара и е вече на 175 долара/тон. Рапицата на Euronext след две седмици на повишение и последващ забележим срив, отново се смъкна с 2.50 евро до 429.50 евро/тон.

Междувременно стана ясно, че Русия не е заинтересована от продължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Съобщението беше направено в неделя - 17 декември, от руския министър на земеделието Дмитрий Патрушев, съобщава агенция Ройтерс.

На Софийската стокова борса в края на декември има само предлагане на царевица от място на 360 лв./тон. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, доставка DAP, тези за фуражна пшеница са на 390 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се предлага на 770 лв./тон, търсенето е на 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.