Освен промяната за удължаване на срока на Кампания 2023 без санкции, в Държавен вестник бяха обнародвани и няколко други важни наредби.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Една от тях е дълго чаканата Наредба 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции.

Промяната в наредбата е свързана с улесняването на участието на земеделските производители в екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал

Това касае най-вече използването на почвените подобрители и доказването на тази практика със съответните документи. В предложения от министерството първи вариант на наредбата беше записано, че едногодишният срок, в който стопаните можеха да доказват покупката на тези подобрители, е от първи октомври на предходната година до 30 септември годината, в която се кандидатства.

По предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и на земеделци от други сектори, беше предложено сроковете за доказване на тези покупки да се изнесат от 1 юли на предходната година до 30 юни в годината на кандидатстването.

Именно затова и тази година стопаните биха могли спокойно да кандидатстват по тази екосхема, като срокът е променен по следния начин - от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

Обнародването на промените в Наредба 3 бяха чакани и по още една причина.

“В проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, за който приключи общественото обсъждане и предстои публикуването в Държавен вестник, е предвидено Планът за управление на хранителните вещества да се изготвя „по образец, одобрен от изпълнителния директор на ДФЗ в срок до 10 дни от влизане в сила на наредбата, който се публикува на интернет страницата на ДФЗ“.

С това изменение на наредбата е осигуреното правното основание за изготвянето на образеца и прилагането му за целите на интервенцията.”, коментира преди време за Агри.БГ Аделина Стоянова - директор в дирекция “Директни плащания” в ресорното ведомство.

Именно след обнародването на наредбата, вече очакваме и официалното публикуване на образците за План за торене и План за управление на хранителните вещества.

Наред с това бяха обнародвани и още няколко наредби в днешния брой на Държавен вестник, а именно:

Наредба № 9 от 26 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично растениевъдство“ и „Биологично пчеларство“, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.

Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.