Учени от Научния институт „Вейцман“ предлагат да се повишат полезните качества на зеленчуците, добавяйки в онези от тях, които са бедни на антиоксиданти, богатия на такива  лилав пигмент беталаин. Пигментът защитава растенията от сива плесен и гъбички. Внедряването е планирано да стане с помощта на вертикални ферми, пише hightech.fm.

Как Израел успя да направи от пустиня селско стопанство


Активността на антиоксидантите в изкуствените домати е 40 пъти по-висока, обяснява проф. Асаф Аарони, един от ръководителите на изследването.

Учените не смятат да спират проучванията си дотук, те предлагат да се добави беталаин и в други растения и дори цвета, а също така в брашното.

Откритието може в бъдеще да се използва за повишаване на хранителната стойността на цял ред зърнени култури.

Пигментът беталаин защитава растенията от болести, които ежегодишно водят до унищожаването на зърнени култури за милиарди долари. Изследването на института показва, че съпротивляемостта срещу сива плесен при растенията, обогатени с беталаин, скача до 90%.