До 189 лв. за декар стигна тайното наддаване на публичен търг за общинска земя в ГенералТошево. В него бяха допуснати 57 оферти на земеделски производители от региона. Те се конкурираха за обявените от добруджанската община над 10 000 дка, които се предоставяха за една, пет и десет стопански години. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Най-високата конкурсна цена от 189 лв./дка стигнаха четири землища, намиращи се в град Ген.Тошево и селата Кардам, Йовково и Писарово, уточниха от кметството.

Средната обща цена на търга за наемане на общински парцели е 158 лв./дка. 

С постъпилите ценови предложения са договорени близо 9 000 дка в община Ген.Тошево. Неотдадените земи ще бъдат пуснати на втори търг, за който остават 1 700 дка. 

Наддаването за парцелите за наемане за една стопанска година започна от 106 лв./дка. Това са 8640 дка в землищата на 31 населени места. Наемната цена за земите за 5 години стартира от от 89 лв./дка, а за 10 години – от 79 лв./дка.  

От общината уточняват, че при наемане на земя за 5 години, стопаните заплащат през първата и втората години 50 % от достигнатата тръжна цена, а през следващите пълния размер на сумата. При 10-годишен наем цената за първа, втора и трета стопански години е в размер на 10 % от достигнатата тръжна цена, а след това производителите изплащат ежегодно цялата сума.