На фона на проблемите от засяването на рапицата до сега, състоянието на маслодайната култура в Добричка област е добро и обнадеждаващо. Това се отнася за оцелелите посеви, тъй като стопаните от няколко общини бяха принудени да разорат площи с рапица и да презасеят с пролетни култури. 

Пазарът на рапица: Невиждано търсене при рекордно високи цени

„От 1500 дка развалихме 500 дка“, споделя Нели Стоянова, председател на земеделска коопарация „Възраждане“ в село Паскалево. „През есента беше сухо, посевите не се гарнираха добре. Дъждовете бяха неравномерни и само по 2,3 до 4 литра“, допълва производителката. Оцелели са посевите, които са поникнали през декември и в 3-4-5 лист са влезли в презимуване. Необичайните пролетни студове също са се отразили неблагоприятно върху насажденията с маслодайна рапица. 

„Като се имат предвид всички тези условия, културата е добре в момента. Фазата е среда – край на цъфтеж. Изведени са всички мероприятия по опазване на рапицата от болести и плевели“, допълни Нели Стоянова. 

Над 60 000 дка с рапица бяха засети през есента на 2020 г. в Добричка област. През годините интересът към маслодайната култура е на приливи и отливи най-вече заради сушата по време на сеитба. Цената на рапичното зърно е един от факторите, които провокират вниманието на земеделските стопани.

„Рапицата и ечемикът вкарват първите бързи средства. При тези култури продажбите не могат да чакат и да се търси цена например през януари. Продажбата им дава възможност да се получат свежи пари и да се изчака по-добър пазар на пшеницата“, категорична е Нели Стоянова. 

Тя уточнява, че в региона вече има предложения за 1 лв./кг на зелено с плащане веднага. „Котировките на борсите леко паднаха, но на фона на високата цена това падане не е проблем. Така че 0,90-1 лв./кг е ОК“, смята дамата. 
След известни колебания през последните 2 седмици, рапицата достигна в Европа до 542,5 евро/т.