От 5-ти май започна миграцията на житни дървеници по посевите. В зависимост от годината, неприятелят се намножава масово и е възможно да нанесе изключително големи загуби, предупреждава агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Колко струва да произведеш декар пшеница?


“Земеделските стопани трябва да имат предвид, че вредната житна дървеница развива едно поколение годишно. Миграцията започва при температура над 12 ºС и продължава около два месеца”, обясни агрономът.


Той добави, че неприятелят е активен през деня, а при дъждовни периода, дървениците се крият в пукнатините на почвата или в растителните остатъци.


“Дървеницата смучи сок от листата на посевите, като част от листата изсъхват над мястото на смучене. По време на изкласяването и цъфтежа, дървениците смучат сок и от стъблото над последния възел. Местата некротират, класът побелява и остава празен – известно още като белокласие. Именно по този начин може да познаете, че вашите посеви са нападнати от житни дървеници”, разясни Атанас Иванов.


При храненето дървениците разграждат глутена и брашното губи хлебопекарните си качества. Кълняемостта на семената пък се намаля с до 50%. 


Прагът на икономическа вредност (ПИВ) е 4бр/м2. Атанас Иванов изнесе и първите данни от страната.


“В района на Русе отчетената плътност към момента е 2 бр/м2. За района на Южна България обаче плътността е по-голяма. Затова препоръчвам стопаните от южните райони задължително да огледат посевите си и да вземат мерки, ако е необходимо”, заключи агрономът.