Изследователи от Института Масдар, ОАЕ, са разработили енергоефективен и евтин метод за извеждане на тежките метали от утайките от отпадните води, съобщава fertilizerdaily.ru.

Четирите стълба на устойчивото земеделие

Благодарение на новото изобретение екипът успява да изведе над 90% от цинка и около 60% от медта в утайката от отпадните води, събрани в пречиствателната станция на град Масдар.

Подобно ниво на извличане на тежките метали значително превъзхожда всички познати досега способни за прочистване на водата. Нивото на останалия цинк е значително по-ниско от установените от държавата норми.



Самият процес на прочистване се състои от 3 етапа: химическа обработка, електрокинетично възстановяване и последващо почистване.

Преработването на 26 000 тона утайка в пречиствателните станции на Абу Даби в торове е печеливш процес не само от икономическа гледна точка, но и по отношение на чистотата на околната среда, казва Шади Ваджих Хасан, професор по химично и екологично инженерство в Института Масдар.

Новият метод използва преработката на слабозаредено електрическо поле – това го прави значително по-енергоефективен в сравнение с традиционните електрокинетични процеси за почистване.



Ефективността на метода се повишава и за сметка на използването на царска вода (смес от азотна и солна киселина).

Царската водка съдържа нитрити, което води до появата на свободна азотиста киселина, която е способна да повиши биоразградимостта, да унищожи извънклетъчния матрикс и клетката на микробите, а също така и да намали размера на утаяващите се частици, обяснява Шади Хасан.

По думите му азотистата киселина има свойството да разрушава органично свързаните цинк и мед в екстрацелуларния матрикс.

Процесът на обработване на утайката от отпадните води включва в себе си пропускане на електричество между два електрода с цел разрушаване на йонните връзки между металите.



Шади Хасан е убеден, че използването на утайката от отпадните води във вид на торове може да донесе на Абу Даби приход в размер на над 2 милиона долара. Освен това ще стимулира развитието на индустрията за производство на минерални торове, която през последните години е нараснала с над 50%.

Новата технология ще спомогне и за съществено понижаване на разходите за защита на околната среда.

Тя е енергоефективна и ще бъде относително евтина, убеден е Хасан.