Във вторник, 12 септември, в 14:30 часа Комисията по икономическа политика и иновации ще гласува проекторешението за спирането на забраната за внос от Украйна - решение, което би довело до фаталния край на родното земеделие, пише в профила си в социалните мрежи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Агри.БГ ще предава на живо заседанието.

Малко по-рано асоциацията изрази своето възмущение от депозираното проекторешение за отмяна на забраната за внос от Украйна.

"Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство.

Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие", пише в позицията на НАЗ.

Най-голямата организация в зърнопроизводството уточнява, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма - това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници на зърнопроизводителите.

Сектор „Земеделие“ осигурява над 100 000 работни места и неговата гибел предвещава сериозни икономически и социални проблеми. Загубата на един земеделец е загуба на работни места и предвещава сериозни икономически и социални проблеми.

"Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на Република България.

В разписаното проекторешение от 11 септември 2023 г. народните представители твърдят, че премахването на забраната няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители. Всъщност свалянето на забраната не просто би поставило в риск всички фермери, а би довело до фаталния край на целия сектор „Земеделие“.

Бихме искали да напомним, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 млрд. лв. ренти и произвеждат продукция за над 7 млрд. лв. на годишна база – това са инвестиции пряко в икономиката на България. За сметка на това помощите, които са получили от държавата за последиците от войната в Украйна, до този момент са в размер на 0 лв.", пише още в позицията на НАЗ.

Заседанието ще бъде излъчено онлайн на сайта на Народното събрание, а НАЗ ще присъства на място и ще заяви на живо, че е категорично против приемането на проекторешението.