Както през изминалата 2014, така и в началото на 2015-а година се увеличават инициативите на различни хора да създават нови овцеферми и козеферми в различни региони на страната. Макар миналата година овцевъдството да понесе един от най-тежките си удари за последните 20 години с болестта Син език, то това не убива желанието на редица хора да рискуват и  инвестират в овцевъдство.

 

Такъв е и последният пример от брезнишкото село Гоз, където по официални данни живеят едва 5 човека. Намерението за изграждането на фермата е на Иван Петков. Фермата ще се намира в махала „Логатор”. Овцете ще бъдат ползвани за добиване на храни и суровини за пазара.

 

„Това ще ни се отрази добре. Тук почти няма хора. С тази ферма може пък да се посъживи селото ни. В Гоз има достатъчно пасища и земи за обработване, но досега никой не беше проявявал интерес”, твърдят местните. Село Гоз се намира само на три километра от Брезник. То е планинско и обезлюдено. През зимата в него живеят едва 5 души.

 

Освен в областта на овцевъдството, силен интерес от млади фермери се наблюдава и към развитието на биологично животновъдство с месодайно направление.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!