Численият състав на някои областни дирекции „Земеделие” се увеличава, а на други – намалява. Това предвижда Проект на Правилник за изменение на Устройствения правилник на областните дирекции „Земеделие“.

Министър Вътев към фермерите: От кого сте недоволни - от министерството или от алчността на тези, които искат отвсякъде всичко?

Във връзка с решение на Народното събрание, с което Министерството на земеделието е преобразувано в Министерство на земеделието и храните, абревиатурата „МЗм“ се заменя с „МЗХ“. Това изисква актуализацията на редица нормативни текстове.

Проектонаредбата включва обаче и промяна на броя служители в осем областни дирекции „Земеделие. Увеличава се численият състав на областните дирекции „Земеделие“ в Русе и София-град с по две щатни бройки, а на тази в Бургас с три щатни бройки.

„Необходимите седем щатни бройки за увеличаване числеността на посочените дирекции се осигуряват, като се намалява численият състав на областните дирекции „Земеделие“ Велико Търново, Плевен и Силистра с по една щатна бройка и на Благоевград и София област с по две щатни бройки, пише в мотивите на проектонаредбата.

Ето как са заложени корекциите в новия текст на Устройствения правилник:
  1. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград числото „84“ се заменя с „82“;
  2. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Бургас числото „84“ се заменя с „87“;
  3. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Велико Търново“ числото „63“ се заменя с „62“;
  4. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен числото „73“ се заменя с „72“;
  5. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Русе числото „52“ се заменя с „54“;
  6. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – Силистра“ числото „57“ се заменя с „56“;
  7. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ – София – град“ числото „43“ се заменя с „45“.
  8. На ред „Областна дирекция „Земеделие“ –София област числото „100“ се заменя с „98“.

Проектът на Правилника е публикуван за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни – до 04.12.2023 г.