Фермерите в близко бъдеще ще получат възможност да следят състоянието на овощните култури, засичайки отрано болести и определяйки своевременно методиката на тяхното лечение. Това ще стане факт с помощта на устройства. Софтуерът за тях в момента се разработва в Инженерния институт на Мичуринския държавен аграрен университет в Русия, информира east-fruit.com.

Овошки напъпиха заради топлото време

Екип от млади учени са разработили алгоритъм, който позволява да се определя доколко правилно се развиват овошките. Същността на метода се състои в сравняване на изображение на растенията със специално разработена база от снимки на заболявания по овощните култури. На този етап базата от снимки надхвърля 3000.

Планира се програмата да позволи да се оценява настоящото състояние на дърветата и да се получават съвети и подсказки какви грижи да се полагат за тях.

По този начин приложението ще бъде способно да анализира как се формира короната, ще идентифицира болести и вредители и ще предлага методи за лечение.

Според специалистите разработката има огромен потенциал на пазара, особено на фона на годишното увеличаване на площите, заети с многогодишни овощни култури. В сравнение с международните технологии в същата сфера тя ще бъде по-евтина и по-достъпна.

Тестването на новата разработка в овощни градини е планирано да стартира през 2022 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за плодове и зеленчуци – какво тревожи бранша?

Годината започва с важни за посевите валежи

Как го правят: Покривни култури в битката с почвената ерозия