Онлайн семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието на тема: “Технологични изисквания при създаване и отглеждане на косилкови култури“ разглежда подробно сортовете, препаратите за растителна защита и основните мероприятия в овощните градини с тези насаждения.

Фермерите са намалели, но обработваемата земя - не

Лектор на семинара е доц. д-р Кирил Славов, експерт в областта на овощарството и зеленчукопроизводството. Темите, които той разглежда, са свързани със създаване на трайни насаждения (в случая сливи и череши) и грижи за плододаващи насаждения при костилковите култури. 

От видеото ще разберете: как да изберете подходящ сорт в зависимост от почвата и региона, в който ще се създаде насаждението; какви схеми на засаждане се прилагат; какви са изискванията за обработка на почвата и торене; как да се подготвят дръвчетата за засаждане и др.

При костилковите овощни видове са задължителни зимните пръскания, обръща внимание експертът и обяснява:

„Това е факт, който много често се подценява, но е основата на бъдещата растителна защита повреме на вегетация. Извършването на зимни пръскания на 80% решава проблема с някой основни болести.“

Лекторът представя подробно биологичните особености при тези култури, запозна участниците с неоходимите агротехнически мероприятия и начините за борба срещу болести и неприятели.