През 2019 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 234 589 тона, с 2,7% повече на годишна база. 

ДФЗ ще отпусне 6 млн. лeва кредит за торове

В сравнение с 2018 г. се наблюдава значителен ръст на продукцията от круши – с 61,6% и кайсии и зарзали – с 48,9%, се посочва в Аграрния доклад на МЗХГ за 2019-а година. 

Съществено по-големи са и прибраните количества праскови и нектарини, вишни и лешници – с между 7,4% и 17,3%. Същевременно, производството на бадеми се свива с 43,9%, а това на ябълки – с 13,3%. Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район с 26,3% от общото производство за годината, следван от Южен централен район с 21,4%. 

В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови (44,8%) и череши (39%), а в Южния централен район – това на вишни (40,4%), ябълки (37,3%) и сливи и джанки (23,8%). В Северния централен район са произведени 85,8% от кайсиите за страната. При производството на малини най-висок дял заема Североизточният район. 
По видове продукти, най-голям относителен дял от общото производство на плодове през 2019 г. заемат сливите и джанките – 24%, следвани от черешите – 23,4%, ябълките – 18,6% и прасковите и нектарините – 14,4%. 

Общо засадените площи с овощни, черупкови и ягодоплодни видове през 2019 г. са 73 389 ха – със 7,5% повече спрямо 2018 г. От тях са реколтирани 42 901 ха, което е със 7,6% повече спрямо предходната година. Най-голям е делът в общо реколтираните площи на черешите – 25,3%, следван от този на сливите и джанките – 18,7% и на орехите – 14,8%. 

При почти всички култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо 2018 г. – от 3% при орехите до 58,9% при лешниците. Намаление се регистрира само при бадемите (със 7,8%) и прасковите и нектарините (с 8,7%). Около 15% от плододаващите площи с овощни видове не са реколтирани, поради климатични и други причини.

Площите с невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2019 г., са 17 353 ха. Най-голям относителен дял от тях заемат орехите – 44,4%, следвани от сливи и джанки – 15,4%, лешници – 14,3% и череши – 8,5%.

От новосъздадените насаждения през стопанската 2018/2019 година, 52% са от черупкови видове, 40% - костилкови видове и 8% - семкови и други видове. От черупковите видове най-голям е делът на орехите (48,9%), следвани от бадемите (33,2%), а от костилковите видове – сливите (54,3%) и черешите (34,5%). 

През 2019 г. средните добиви от праскови и нектарини, кайсии и зарзали и круши се повишават в рамките на 28,5% - 32,5% спрямо предходната година. При останалите основни плодове е налице намаление на добивите с между 4,2% (вишни) и 39,1% (бадеми). Реализирани са 98,5% от произведените през 2019 г. плодове, като за търговската мрежа са насочени 47,7%, за преработвателната промишленост – 33,7%, а за собствена консумация – 1,6%.