По никое време, още в началото на месец януари, дръвчета напъпиха в Северозападна България.

Цъфнали овошки. Има ли опасност?

“Отидох да нагледам младата си овощна градина и забелязах, че една от фиданките е напъпила. Това ме притесни и реших да видя как стоят нещата при останалите. С безпокойство констатирах, че близо половината дръвчета са така. Те тази година трябваше за първа година да дават плод. Явно няма да стане, защото според прогнозата се очаква температурите тук да паднат до -15 градуса другата седмица“, разказва стопанинът Димитър Димитров.

Според експертите пъпките наистина няма да издържат на такъв студ, а още по-опасно е положението за овошките в Дунавската равнина, където на места даже дървета са показали първите си цветове.

“Ранните сливи, бадемите и ранните кайсии в нашия район май ще трябва да ги прежалим и тази година. Миналата заради онзи сняг през март и по-ранните ябълки не родиха, че даже и джанките около пътя нямаха плод. Ако и тази е така, язък за труда ни“, коментира Светлин Каменов, който има овощна градина близо до Дунава.

Стопаните трябва да съобразят климатичните промени и да залагат на по-късни сортове овошка, съветват специалистите. В настоящата ситуация опасност за самите дръвчета няма, но ниските температури наистина ще унищожат плодните пъпки, които са се появили още в самото начало на месец януари.