Украйна започна да изнася зърно през хърватски пристанища, с цел да разшири маршрутите си за износ, докато нейните черноморски пристанища са блокирани, каза високопоставен украински служител, цитиран от "Ройтерс".

Следим темата ТУК

Основният украински маршрут за износ на зърно обикновено минава през нейните черноморски пристанища, но Киев търси алтернативни маршрути след инвазията на Русия миналата година и решението на Москва да се оттегли от черноморската зърнена сделка в средата на юли.

Външният министър Дмитро Кулеба каза по време на посещение в Загреб в края на юли, че Украйна и Хърватия са се договорили за възможността да използват хърватските пристанища на Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно.

"Украинско зърно вече е изнесено през хърватските пристанища. Благодарни сме за тази възможност. Въпреки че това е нишов търговски път, той вече е популярен", каза първият вицепремиер Юлия Свириденко в писмено изявление.
"Готови сме да го развиваме, като разширяваме възможностите на транспортния коридор", заяви тя. "Вярваме, че този логистичен маршрут ще играе важна роля в двустранната търговия между нашите страни дори след войната."

Свириденко не каза колко украинско зърно вече е транспортирано през хърватските пристанища.
Откакто Русия се оттегли от договорената с посредничеството на ООН сделка, която гарантираше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, Киев все повече използва своите пристанища на река Дунав за износ на зърно. Русия обаче атакува украинската пристанищна инфраструктура на Дунав.
Част от износа се изпраща и с железопътен транспорт, но украински посредници казаха, че железопътните доставки до европейските пристанища са много по-скъпи от директния износ през украинските пристанища.

Украинският търговски съюз UGA заяви тази седмица, че комбинираната реколта от зърно и маслодайни семена за 2023 г. може да достигне 80.5 милиона метрични тона, което означава, че около 49 милиона тона могат да бъдат изнесени през сезон юли-юни 2023/24.

Министерството на земеделието съобщи този месец, че износът възлиза на 4.5 милиона тона към 1 септември.

В същото време от Европейската комисия още не се дават индикации какво ще е решението на институцията по въпроса дали да продължи и след 15 септември временните ограничения срещу украинския земеделски внос. Говорител на ЕК заяви, че “трябва да се постигне общоприемливо решение. 

“От една страна е необходимо да запазим подкрепата за Украйна, но същевременно наблюдаваме затруднения в пет съседни държави (България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия - бел. кор.). Необходимо ни е решение, което подкрепя Украйна и премахва трудностите”, посочи говорителят, цитиран от БТА. 

ЕК ще вземе много бързо решение (дали да запази или да премахне временните мерки), след като съобщи намерението си на държавите от ЕС, каза говорителят.

Той допълни, че постоянно възможните действия се обсъждат с Украйна и Молдова, а в последното работно заседание са се включили също балтийските държави и Хърватия. Не изключваме в бъдещи разговори да се присъединят още държави от ЕС, освен петте пряко засегнати, посочи говорителят.

Проблемът е във войната, която Путин води срещу Украйна, обстрелва зърнени складове и отказва да участва в споразумението за износ на украинското зърно през Черно море. Това е в основата на проблема, докато пътят през Черно море е затворен, поясни той.

В следващите осем дни ще оценим възможностите, с които разполагаме и очакваме да постигнем решение, каза говорителят.