Експерти от Украйна са работили активно, за да представят на Европейската комисия план за действие за контрол на износа. Това стана ясно от думите на украинския министър на земеделието Микола Солски по време на онлайн реч на заседание на аграрната комисия на Европейския парламент.

Четете още: Премиерът Денков: Извинявам се на всички, които работят в земеделския сектор, че ги обидих, използвайки думата "терористи"


„Според нашия план за действие Украйна ще наблюдава и регулира износа. Ние съгласуваме с Европейската комисия и страните вносителки списъка и необходимия обем земеделска продукция от четири култури (пшеница, царевица, рапица, слънчоглед), те от своя страна определят дали са готови да приемат тези култури, кога и в какъв срок и обеми. Едва след това издаваме разрешения на нашите предприятия за износ на едно или друго. Тоест Украйна контролира своя износ и го координира със страните вносителки“, подчерта Микола Солски пред евродепутатите. 

Четете още: Украйна скочи срещу Полша, Унгария и Словакия, съди ги в СТО

 

Във вторник - 19 септември, правителството на Украйна одобри нова процедура за износ на определени видове продукти за отделни страни-членки на ЕС. Той предвижда 4 култури: царевица, рапица, слънчоглед, пшеница, които се изнасят в петте засегнати страни, да получат лиценз от Министерството на икономиката със съгласуване на Министерството на аграрната политика.

„Вярваме, че тази схема на работа ще удовлетвори всички страни. И дори тези три страни, които в момента се противопоставят на износа на украински селскостопански продукти, ще се присъединят към този план“, подчерта министърът на аграрната политика на Украйна.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работа на България Мария Габриел е водила разговори с президентите на Украйна и Румъния - Володимир Зеленски и Клаус Йоханис, и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща в Ню Йорк 

Според съобщение на Министерството на външните работи темата на разговорите на Габриел е била "функционирането на плана за действие за внос на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона по отношение на свързаността". Киев предложи тази седмица да регулира и координира износа на четири култури с България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които пет месеца бяха забранили вноса на украинско зърно.

“Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея”, посочва вицепремиерът.